Vuoden 2013 LUMA-toimijat esittäytyvät: Keminmaan lukion LUMA-aineiden opettajat

Keminmaan lukion LUMA-aineiden opettajat Kari Alaperä, Tiina Hyyryläinen, Jorma Tiihala ja Sirkka Tiihala ovat tehneet merkittävää työtä LUMA-aineiden edistämisessä lukiossa. He ovat myös esimerkki loistavasta tiimityöstä LUMA-aineiden opetuksen yhteisöllisessä kehittämisessä ja edistämisessä. He saivat Vuoden LUMA-toimija -palkinnon 8.11.2013.

Keminmaan lukion LUMA-tiimiläiset ovat helposti innostuvia ja aikaansaavia. Opiskelijoita kannustetaan opiskelemaan pitkää matematiikkaa vaikka vähän huonommallakin menestyksellä. Pitkän matematiikan opinnot yhdistettyinä fysiikkaan ja/tai kemiaan takaavat useimmissa tapauksissa jatko-opiskelupaikan yliopistoon tai ammattikorkeakouluun. Tätä muistutamme opiskelijoillemme kannustimena lukion kurssien suorittamisesta. Tukiopetusta on joka viikko koulun jälkeen. Oppilaat ovatkin ahkerasti jääneet laskemaan ohjatusti.

Olemme järjestäneet LUMA-viikon vuosittain jo kymmenen vuoden ajan. Opiskelijoilta saamamme palautteen perusteella parasta antia ovat olleet entisten opiskelijoidemme esitykset omista LUMA-aineiden jatko-opinnoistaan. Tietokilpailuja on järjestetty vuosittain vähän erilaisilla toteutustavoilla. Ulkopuolisia luennoitsijoita on käynyt koululla ja lisäksi luentoja on kuunneltu etänä. Tämän vuoden uutuutena olivat koulun shakkimestaruuskisat. Vuosien kuluessa LUMA-viikoilla on tehty yhteistyötä myös Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun ja Keminmaan kansalaisopiston kanssa.

Vuosittain käymme toisen vuoden fysiikan opiskelijoiden kanssa tutustumassa Oulun yliopiston sähkö- ja tietotekniikan laitoksella. Siellä on ollut lyhyitä luentoja kiinnostavista tutkimusaiheista. Lisäksi meitä on kierrätetty eri laboratorioissa.

Lukiomme on mukana Cern-tiedeopetusverkostossa. Lähes vuosittain opiskelijamme on päässyt osallistumaan venäläis-suomalaiseen matematiikan ja fysiikan kesäkouluun Venäjällä.

Parin vuoden ajan on tehty yhteistyötä myös Oulun yliopiston fysiikan laitoksen kanssa. Tutkija, FT Teemu Pennanen on käynyt lukiolla pitämässä luentoja ja työpajoja LUMA-viikon puitteissa. Opiskelijoillemme on ollut tärkeää kuulla millaista fysiikan opiskelu on yliopistossa. Teemu on myös kertonut lukiolaisille sopivalla tasolla omasta tutkimuksestaan ja kiinnostuksen kohteistaan. Fysiikan laitoksen tavoitteena on saada uusia lahjakkaita opiskelijoita. Meidän tavoitteemme toteutuu myös, kun opiskelijat innostuvat jatko-opinnoista yliopistossa.

Outokumpu Oy ja Oulun yliopiston LUMA-keskus ovat myös yhteistyökumppaneitamme.

Teksti: Kari Alaperä, Tiina Hyyryläinen, Jorma Tiihala ja Sirkka Tiihala. Kuva: Keminmaan lukio.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail