Bittejä ja palasia – Digitaalisen maailman salat paljastuvat

Olet ehkä kuullut saksalaisten toisessa maailmansodassa käyttämästä Enigma-salakirjoituslaitteesta? Kaikkein salaisimmat, muun muassa Adolf Hitlerin viestit, lähetettiin kuitenkin koneella nimeltä Lorenz. Entä tiedätkö, kuka oli Hedy Lamarr, Hollywoodin kultakauden elokuvatähti ja salainen keksijä, joka patentoi takuuvarman tavan lähettää viestejä? Käytämme hänen keksintöään tietoverkoissa edelleenkin.

Brittiläinen matematiikan popularisoija James Grime saapuu kiertueelle Suomeen jälleen syyskuussa. Tämänkertaisissa esityksissään Grime kertoo, kuinka viestejä ja valokuvia lähetetään netissä ja miten elokuvastudiot saavat tietää, jos jaat leffoja luvatta. Saat kuulla, miten viestit pystytään välittämään ilman virheitä vaikkapa avaruudesta ja näet livenä, miten CD-levyyn porataan aukko, mutta musiikki sen kuin jatkaa soimistaan!

Esitys vie kiehtovalle matkalle sodista someen! Tervetuloa!

Esitykset sopivat 8.–9.-luokkalaisille ja lukiolaisille sekä muille kiinnostuneille. Esityksen kesto on noin 60 minuuttia.

Kiertueaikataulu:

  • 7.9. Helsinki/Espoo (kolme suurelle yleisölle avointa esitystä)
  • 8.9. Oulu (yksi suurelle yleisölle avoin esitys)
  • 10.9. Joensuu (yksi suurelle yleisölle avoin esitys)
  • 11.9. Jyväskylä (ei suurelle yleisölle avoimia esityksiä)
  • 12.9. Tampere (yksi suurelle yleisölle avoin esitys)

Järjestämme kiertueen yhteistyössä FINNBRITin kanssa.

Teksti: Eeva Mäkelä. Kuva: Alternative Party / Nuppu Stenros (Flickr.com).


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail