LUMA-keskus Suomen kesän tiedeleirit

Vuoden 2020 kesä on poikkeuksellista aikaa ja LUMA-keskusten perinteisiä lasten ja nuorten tiedeleirejä ei pystytä järjestämään. Niitä korvaamaan olemme kehittäneet erilaisia etänä toteutettavia leirikokonaisuuksia. Kaikki virtuaalileirit ovat maksuttomia!

Alla on listattu aikajärjestyksessä eri LUMA-keskusten leirit. Suurin osa on alakouluikäisille suunnattuja, mutta mukana on myös nuorten kesäkursseja.

Päijät-Hämeen-LUMA-keskus: VIRTUAALISTA TIEDETTÄ KESÄÄN! -LEIRIT

Aika: 1.-18.6.2020
Ikäryhmä: Alakoululaiset

Haluaisitko aloittaa kesäsi puuhastelemalla mukavan ja ehkä jopa jännittävän, tieteeseen liittyvän tekemisen parissa? Oletko kiinnostunut ottamaan selvää erilaisten tieteellisten ilmiöiden selityksistä? Jos vastasit yhteenkin kysymykseen kyllä, tai olet muuten vain kiinnostunut tieteestä, Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen virtuaalinen tiedeleiri on oikea paikka juuri sinulle!

Jokaisena arkipäivänä kello 11–12 vietetään tiedetuokio vaihtuvissa teemoissa. Mukaan voi tulla muutamaan tai kaikkiin leiripäiviin. Leirisisällöt sopivat kaikille alakouluikäisistä ylöspäin, mutta olisi hyvä, että pienimmillä olisi tukena ja apuna esimerkiksi vanhempi.

Leiriläiset ja leirin ohjaaja kokoontuvat Zoom-yhteyden avulla tiedetekemisen äärelle. Tiedettä tehdään ohjaajan ja kerhoajankohtana julkaistavan tiedevideon avulla. Ilmoittautuneille toimitetaan ennakkoon leiri-Zoom-linkki sekä päivien aihe- ja tarvikelistaus.

Voit ilmoittautua mukaan niin kauan kuin Virtuaaliset tiedeleirit pyörivät.

Ohjelma:
Tiedettä kesään! -virtuaalitiedeleiri ma 1.6. – pe 5.6.2020
Matikka ja koodaus -virtuaalitiedeleiri ma 8.6. – to 11.6.2020
Tiedettä kesään! -virtuaalitiedeleiri pe 12.6. – to 18.6.2020 (ei la-su 13.-14.6)

Lisätietoja: phluma@helsinki.fi

Ilmoittautuminen >> 

Helsingin yliopiston Tiedekasvatus: Kesän virtuaalinen tiedeleiri

Aika: 8.-12.6.2020
Ikäryhmä: 2–6 luokkalaiset, 8–12 vuotiaat

Oletko valmis seikkailuun? Tutkimusmatkalla olevan avaruusolio A48Z-XS7WU, eli Axu on jo matkalla kohti maata ja hän tarvitsee apuasi oppiakseen tuntemaan planeettamme. Tällä leirillä pääset auttamaan Axua maan tutkimisessa ja saatat samalla itsekin oppia paljon uutta.

Virtuaalisella tiedeleirillä leiriläiset pääsevät tutkimaan omaa lähiympäristöään monitieteellisesti kokeiden, tutkimusten ja tehtävien avulla. Materiaaleina käytetään kotoa löytyviä perustarvikkeita – tarkempi tarvikelista toimitetaan ilmoittautuneille ennen leiriä. Lisäksi tarvitset nettiyhteyden, videoiden katsomiseen sopivan laitteen ja reilun annoksen uteliaisuutta.

Leiripäivät sijoittuvat välille 10.00–14.30 ja ne koostuvat kahdesta ohjaajien live-lähetyksestä ja niiden välissä toteutettavista itsenäisistä aktiviteeteista. Tarvittaessa ohjaajat auttavat chatin kautta. Tule mukaan rohkeasti selvittämään lähiympäristösi salaisuuksia!

Lisätietoja: tiedekasvatus@helsinki.fi sekä leirisivuilta

 Ilmoittautuminen >>

LUMA-keskus Saimaan virtuaalinen tiedekerho

LUMA-keskus Saimaan virtuaalinen tiedekerho tarjoaa mielekästä tekemistä alakouluikäisille kesäkuussa. Kerhon blogissa julkaistava kerhomateriaali on avointa kaikille, mutta zoom-tapaamiset, missä tiedehaasteita toteutetaan yhdessä, ovat ilmoittautuneille (osallistua voi sen verran kun ehtii ja haluaa, vaikka yksittäiseen kerhokertaan). Kerhotapaamisia järjestetään maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 12, keskiviikosta 3.6. eteenpäin.

Lisätietoja: infosivulta.

 Ilmoittautuminen >>

Oulun yliopiston LUMA-keskus – Peppi-koiran tiedeleiri

Aika: 8.-12.6.2020
Ikäryhmä: 9–12 vuotiaat

Oulun yliopisto järjestää kesäkuun toisella viikolla maksuttoman, luonnontieteet ja leikin yhdistävän virtuaalitiedeleirin, jonka kohderyhmänä ovat reippaat 9–12-vuotiaat lapset. Leirillä tutustutaan etäyhteyden välityksellä luonnontieteisiin leikin, tutkimisen ja kokeilun kautta. Leirillä apuohjaajan roolissa nähdään myös Peppi-koira, joka on aina innokas tutkimaan uusia asioita ja oppimaan uutta.

Leiripäivän ohjattu osuus ajoittuu klo 9–15 välille, jolloin jokainen leiriläinen osallistuu kotoaan, lähiympäristöään tutkien. Jokaiselle leiripäivälle on oma teemansa, joita ovat kasvit, vesikehä, eläimet, sää sekä ihminen ja ympäristö. Tutkimusten tekoon on varattu koko päivä ja edellisen päivän tuotokset käydään läpi seuraavana päivänä.

Lisätietoja: Oulun yliopiston LUMA-keskus, merja.vaaramaa@oulu.fi . sekä nettisivuilta.

Ilmoittautuminen >> 
Ilmoittaudu pian, sillä leirille mahtuu 15 nopeimmin ilmoittautunutta.

Aalto-yliopisto Junior: Kesäkurssi: Summer Start Up Challenge lukiolaisille

Aika: 8.-11.6.2020
Ikäryhmä: lukiolaiset

Nykypäivän jatkuvasti muuttuvassa maailmassa yritteliäästi ajattelevat ovat selvässä etulyöntiasemassa muihin verrattuna. Niinpä Aalto-yliopisto Junior ja Nuori Yrittäjyys järjestävät yhdessä viisi päivää kestävän online-haasteen lukiolaisille, jotka haluavat tutustua tarkemmin yrittäjyyteen. Osallistujat kehittävät bisnesideoitaan netin välityksellä tehtävän tiimityön kautta poikkitieteellisellä tavalla.

Ohjelmaan kuuluu käytännönläheisiä tehtäviä, inspiroivia puheita sekä viimeisenä päivänä tapahtuva pitchauskilpailu. Tapaamiset kestävät 8 tuntia per päivä. Haasteeseen osallistuminen on ilmaista, mutta paikkoja on rajattu määrä.

Lisätietoja: semih.ersoz@aalto.fi & veli-matti.ikavalko@aalto.fi

Ilmoittautuminen >> 4.6.2020 klo 15:00 mennessä.

Keski-Suomen LUMA-keskus: Luonnon mysteerejä ratkomaan – verkkokurssi alakoululaisille

Aika: 11.6.–17.6.
Ikäryhmä:
alakouluikäiset, 6–12 v

Mitä tapahtuu metsän siimeksessä? Minkälainen on perhosen muodonmuutos? Tervetuloa alakoululaisten virtuaaliselle luontoleirille, jossa saadaan virikkeitä luonnossa liikkumiseen ja luonnon ihmeiden tutkimiseen!

Arkipäivisin on tarjolla materiaalia sekä ohjeet itsenäiseen luonnontutkimukseen. Samalla Joutsan luonto tulee tutuksi etänä. Jokainen pääsee myös kertomaan verkossa muille osallistujille ja ohjaajille omista tutkimuksistaan kotona. Pienemmät koululaiset saattavat tarvita aikuisten apua joissakin tehtävissä.

Kerhon suunnittelussa ja käytännön toteutuksessa ovat mukana Jyväskylän yliopiston OKL, Keski-Suomen LUMA-keskus, Jyväskylän kesäyliopisto/JYUniorit, Joutsan kunta ja Rutalahden nuorisoseura ry.

Lisätietoja: nettisivuilta.

Ilmoittautuminen >>  

LUMA-keskus Suomi: Virtuaaliset StarT -tiedeleirit perheille sekä nuorille

Aika: Vapaasti aikavälillä 22.6.–15.8.
Ikäryhmät: 1) lapsille ja perheille (noin 5–12 -vuotiaat lapset; mukana voi olla myös isovanhempia tai muita läheisiä aikuisia ja 2) nuorille (noin 13–18 -vuotiaat).

LUMA-keskus Suomen LUMA2020-ohjelmassa toteutetaan kaksi kesän tiedeleiriä. Leirien aktiviteetit liittyvät ohjelman teemoihin: 1) kestävä kehitys 2) matematiikka ympärillämme 3) teknologia ympärillämme ja 4) minun LUMAni (monitieteinen, esim. matematiikka ja taide).

Lisätietoja:  nettisivuilta.

Ilmoittautuminen >> 15.6. mennessä.

Lounais-Suomen LUMA-keskus perinteiset kesäleirit mahdollisesti elokuussa

Lounais-Suomen LUMA-keskus järjestää Turussa mahdollisuuksien mukaan tiedeleirejä heinä-elokuun vaihteessa.  Ruissalon kasvitieteellisellä puutarhalla järjestetään kaksi leiriä luonnontieteistä sekä yliopiston kampuksella ohjelmointileiri. Leirit järjestetään 27–31.7. sekä 3.–7.8.

Tiedot tarkentuvat vielä tässä ennen kesää nettisivuille.

 


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail