Lappeenrannassa juhlittiin Tiedeluokka Polun avajaisia

Junior Universityn Tiedeluokka Polku LUTin ja LABin Lappeenrannan kampuksella on ollut pilotointikäytössä jo vuodesta 2021. Lukuvuonna 2022–23 pilotoitiin Tiedeluokassa sokerisateenkaari- ja ohjelmointityöpajakokonaisuus kohderyhmänä esikoululaiset. Lähes kaikki Lappeenrannan esikoululaiset vierailivat tiedeluokassa ja pilotointikokonaisuus oli niin onnistunut, että toiveena olisi saada kokonaisuus yhdeksi osaksi Lappeenrantalaisten oppilaiden Uniori polkua. Uniori toiminta on Lappeenrannan kaupungin kanssa tehtävää koko ikäluokan kattavaa oppilaitosyhteistyötä.

Tiedeluokan avajaisia päästiin juhlistamaan vihdoin tämän vuoden elokuun lopulla. Juhliin kutsuttiin Lappeenrannan ja Imatran kaupungin yhteistyökehittäjäopettajia, Lappeenrannan ja Imatran kaupungin, sekä LUTin ja LABin henkilöstöä ja yhteistyökumppaneita. LUMA-verkoston toimijoitakin oli ilahduttavasti saapunut paikalle Päijät-Hämeen ja Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksista, Aalto Juniorista sekä Helsingin tiedekasvatuksesta.

Juhlaohjelmassa oli tietysti itse Tiedeluokka Polun toiminnan esittelyä, sisältäen perinteisempää kemiaa, ohjelmointia ja robotiikkaa sekä uusinta uutta työpajojen saralta eli LABin taideopiskelijan Minja Kautiaisen kehittämän taidegrafiikkatyöpajan sisällön kokeilua. Avajaisissa esiteltiin koko Junior Universityn tiede- ja teknologiakasvatustarjontaa, kuten kokeellisen fysiikan ABB-luokkaa, joka on ollut toiminnassa jo yli 20 vuotta. Tiedeluokan läheisessä neuvotteluhuoneessa, jonka LUMA-ohjaajat ovat nimenneet Tiedetila Puroksi, esiteltiin LUMA-paku-hankkeeseen suunniteltua robotiikkatyöpajaa pienemmille, sekä tulevaisuuden teknologioista 3D-mallinnusta ja -tulostusta 3D-kynillä biomimiikka aiheella höystettynä.

Merja Heinon avajaispuhetta kuuntelemassa juhlayleisö sekä Junior Universityn tiimi: vasemmalta Johanna Naukkarinen, Nina Herttuainen, Annamaria Mustonen, Päivi Kuosmanen, Maiju Rintakumpu ja Leena Ikonen.

Varsinaisen juhlaosuuden LUT-yliopiston Galleria-aulassa avasi LAB-ammattikorkeakoulun vararehtori Merja Heino videotervehdyksen muodossa. Myös LUMA-keskus Suomi -verkoston johtaja Maija Aksela piti tervehdyspuheen videon välitykselä, korostaen LUMA-verkoston yhteisöllisyyttä sekä LUMA-keskusten omien tiedeluokkien ja muun paikallistoiminnan tärkeyttä. Varsinaisen juhlapuheen paikan päällä piti LUTin tutkijatohtori Johanna Naukkarinen, joka edustaa Junior Universityä LUMA-keskus Suomen johtokunnassa. Johannan puheessa korostui erityisesti yhteistyön merkitys ja monesta yhteydestä tutut kasvot yleisössä – se, miten hienoa tulosta syntyy, kun tehdään yhdessä sekä opetusalan että korkeakoulujen koulutusalojen asiantuntijoiden kanssa. Junior Universityn tiimi esittäytyi myös juhlapuheen yhteydessä.

Juhlien yllätysohjelmanumero oli yllätys paitsi yleisölle ja järjestäjille myös jopa esiintyjälle itselleen. Aiemmin sovittu esiintyjä oli valitettavasti joutunut perumaan tulonsa samana aamuna, mutta avajaisjuhlien pääjärjestäjä, Junior Universityn Nina Herttuainen, rekrytoi tilalle taitavan pianistin suoraan juhlatilan flyygelin ääreltä. Teekkarilaulut vaihtuivat siis tyylikkäämpää klassiseen, ja kampusravintoloiden juhlatarjoilutkin olivat näyttäviä ja maistuvia.

Avajaisten jälkeen Tiedeluokka Polun toiminta jatkuu aktiivisena. Syysloman tiedeleirin lisäksi ohjelmistossa on muun muassa Kemia-, taide- ja teknologiakerho, jonka 12 innokkaan kerholaisen teoksia esitellään vanhemmille taidenäyttelyn avajaisissa. Avajaisvieraaksi odotetaan myös itse Jamie Hynemania, LUTin kunniatohtoria ja J. Hyneman Centerin kehittäjää. Sammonlahden koulun oppilaat pilotoivat syksyn aikana klorofylli- ja homeitiötyöpajat, sekä mikromuovityöpajan, jossa tutkitaan Saimaan vesistöä ja kirjataan havaintoja Järvi Wikiin muidenkin tarkasteltaviksi. Useita esikouluryhmiä on tulossa työpajoihin tänäkin lukuvuonna, vaikkei koko ikäryhmän kattavaa vierailuohjelmaa ole vielä voitu vahvistaa – kaikki tarjotut työpajavuorot täyttyivät muutamassa viikossa!

Lue lisää tiedeluokan tarjonnasta tiedeluokan verkkosivuilta


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail