Alkoholijuomien säilyvyys

Miksi alkoholijuomat säilyvät sitä paremmin, mitä väkevämpiä ne ovat? Viini hapettuu avatussa pullossa muutamassa päivässä, mutta esimerkiksi votka säilyy hyvin. Molemmissa on kuitenkin samanlaisia etanolimolekyylejä, joiden hapetustuote on etikkahappo.

Väkevät juomat säilyvät alkoholin suhteen laimeampia paremmin, koska elävät organismit eivät elä yli 20-tilavuusprosenttisissa alkoholijuomissa. Viini on siis tavallaan elävä tuote, jossa hiivat, homeet ja bakteerit voivat elää ja tuhota juomaa hapettumisen ynnä muun kautta. Juuri tästä syystä laimeisiin juomiin täytyy lisätä säilöntäaineita, kuten sulfiitteja.

Alkoholin hapettuminen on huomattavasti hitaampaa korkeissa alkoholipitoisuuksissa, mutta toki niissäkin tapahtuu hapettumista. Ratkaisevaa on se, kuinka juomaa säilytetään. Optimisäilytystila on pimeä ja viileä.

Myös pullon tyyppi vaikuttaa säilymiseen. Juomat säilyvät hyvin lasipullossa, mutta yleisesti ottaen muut säilytyspakkaukset, kuten PET-pullot, laskevat happea ja muita molekyylejä lävitseen, jolloin tuote muuttuu nopeammin.

Pekka Lehtonen, laboratorionjohtaja
Alkoholintarkastuslaboratorio, Alko


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail