Pikaliima ja ruokasooda

Kun pikaliimaan sekoittaa ruokasoodaa, syntyy todella nopeasti kova liimaus. Miksi seos kovettuu pikaliimaa nopeammin ja kovemmaksi? Kuinka hyvin tällainen liimaus mahtaa kestää vettä?

On vaikea antaa tyhjentävää vastausta tietämättä, mitä materiaalia on liimattu, mitä pikaliimaa on käytetty ja kuinka paljon liimaan on sekoitettu ruokasoodaa. Jos pikaliima on syanoakrylaattiliimaa, reaktiota saattavat muuttaa nopeammaksi ja eksotermisemmaksi esimerkiksi alkoholit, emäkset ja kosteus. Ruokasooda on emäksistä, ja se sisältää paljon kosteutta. Vedenkesto heikkenee ainakin teoriassa, jos syanoakrylaattiliimaan lisää vesiliukoista ruokasoodaa. Lisättävällä soodamäärällä on varmasti paljon merkitystä.

Juha Vaani
Tuoteneuvonta, Kiilto Oy


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail