Silikoni kosmetiikassa

Kasvovoiteisiin, shampoisiin ym. kosmetiikkaan lisätään silikonia (dimetikoni ja syklometikoni). Onko tämä aine haitallista iholle kauan käytettynä? Entä hiuksille? Onko tuote ympäristölle haitallinen ja miten se häviää luontoon joutuessaan?

Osassa kosmetiikkaa käytetään tosiaan silikoneja, jotka ovat pii-happi-polymeerejä.

Dimetikoni ja syklometikoni ovat esimerkkejä käytetyistä silikoniyhdisteistä. Metikonista käytetään myös synonyymejä polymetyylisiloksaani (PDMS) ja dimetyylipolysiloksaani. International Journal of Toxicology -lehden mukaan silikoniyhdisteet, kuten juuri dimetikoni ovat turvallisia oikein käytettyinä ja niissä määrissä, joita niitä kosmetiikassa on. Esimerkiksi ihoa kyseiset yhdisteet ärsyttävät eläinkokeiden mukaan korkeintaan miedosti. Silmiä yhdiste voi ärsyttää, ja silmät onkin huuhdeltava, jos kosmetiikkatuotetta joutuu silmiin.

Metikonin turvallisuudesta kertoo se, että sen LD50-arvo rotalle on 5000 mg/kg. LD50-arvo kuvaa yhdisteen myrkyllisyyttä. Se tarkoittaa pitoisuutta, jossa puolet koe-eläimistä kuolee. Mitä pienempi LD50-arvo on, sitä myrkyllisempi tutkittu aine on. Esimerkiksi ruokasuolalle arvo on 3000mg/kg.

Metikonia voidaan käyttää myös lisäaineena esimerkiksi makeisissa koodilla E900 ja sen enimmäismäärärajoitus vuorokaudessa eli ADI-arvo on 1,5 mg/kg/vrk.

Silikoni tekee hiuksista kiiltävät, minkä vuoksi sitä suositaan esimerkiksi shampoissa. Shampoita saa kuitenkin myös silikonittomina, koska joidenkin kuluttajien mukaan silikonia sisältävät hiustenhoitotuotteet voivat jäädä hiuksen pintaan kalvoksi.

Ympäristöhaitoista ei ole saatu tieteellisiä todisteita. PDMS:n ympäristövaikutuksista kertovan selvityksen mukaan PDMS hajoaa maaperässä kevyemmiksi yhdisteiksi, kuten dimetyylipiihydroksidiksi. Yhdisteet hapettuvat edelleen ja lopputuotteina saadaan luonnossa muutenkin esiintyviä yhdisteitä; vettä, piitä ja hiilidioksidia. Tutkimusten mukaan PDMS ei ole haitallista esimerkiksi kasvibiomassalle tai eläimille.

Lisätietoa kosmetiikan silikoniyhdisteistä on mm. oheisissa lähteissä:


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail