Musta väri ja lämpöenergia

Miksi musta väri vastaanottaa paremmin lämpöenergiaa kuin muut värit?

Valon on energiaa: se on sähkömagneettista säteilyä, jonka näkyvät aallonpituudet (n. 390–700 nanometriä) aistimme eri väreinä. Tavallinen valkoinen valo, esimerkiksi auringonvalo, koostuu eri väreistä eli valon eri aallonpituuksista (ks. esim. näkyvän valon spektri).

Havaitsemme ympäröivän maailman eri väreissä, koska esineiden pinnat heijastavat valkoisesta valosta eri aallonpituuksia ja absorboivat eli vastaanottavat toisia. Esimerkiksi näemme kasvien lehdet vihreinä, koska ne absorboivat punaisen, oranssin, keltaisen ja sinisen valon, mutta heijastavat vihreän valon aallonpituuksia. Vastaavasti esimerkiksi tomaatit heijastavat punaista valoa, sinivuokot sini-violettia jne.

Jos esine absorboi kaikkia aallonpituuksia, näemme sen mustana. Mustat esineet vastaanottavat enemmän energiaa, sillä ne eivät heijasta valoa lainkaan. Valkoiset esineet tuntuvat viileämmiltä kuin tummat, koska ne heijastavat kaikkia aallonpituuksia eivätkä siis vastaanota juurikaan energiaa, jonka aistisimme lämpönä.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail