Miksi ravistaminen kuohuttaa limupulloa?

Miksi pullosta olevasta virvoitusjuomasta poistuu hiilidioksidia, kun sitä ravistaa? Sen ymmärrän, että korkin aukaistaessa paine laskee, mutta korkin ollessa kiinni ja ravistettaessa.

Virvoitusjuomapullossa, joka on suljettu tiiviillä korkilla, on tasapaino nesteeseen liuenneen hiilidioksidin ja kaasufaasin välillä. Pullon kaasufaasissa on hieman suurempi paine kun normaalissa ilmassa. Kun korkki avataan, niin tasapaino järkkyy ja nesteessä oleva hiilidioksidi siirtyy ilman/kaasufaasin puolelle. Ravistaminen nopeuttaa tasapainon saavuttamista eli hiilidioksidin siirtymistä ilmaan/kaasufaasiin.

Lauri Halonen, professori
Kemian laitos, Helsingin yliopisto

Evästeasetukset
LUMA-logo.

Käytämme tällä sivustolla evästeitä, jotta voimme parantaa verkkosivujemme toimintaa ja tarjota sinulle parhaan käyttökokemuksen. Evästeet tallennetaan selaimeesi. Evästeet tunnistavat sinut kun palaat samalla selaimella sivustollemme ja auttavat meitä ymmärtämään, mitkä sivuston osat ovat kiinnostavimpia ja hyödyllisimpiä.

Voit muokata tässä näkymässä kaikkia evästeasetuksiasi sivustomme osalta.

Välttämättömät evästeet

Jos haluat tallettaa selaimeesi sivustoamme koskevat evästeasetukset, hyväksy välttämättömät evästeet.

Kolmansien osapuolten evästeet

Käytämme tällä sivustollamme mm. Google Analytics -palvelua kerätäksemme tietoa sivustolla vierailioista ja suosituimmista sisällöistä.

Näiden evästeiden hyväksyminen auttaa meitä kehittämään sivustoamme.