Vuoden 2013 LUMA-toimijat esittäytyvät: Jenni Vartiainen

Projektikoordonaattori Jenni Vartiainen sai 8.11.2013 vuoden 2013 LUMA-toimija -tunnutuksen työstään pienten lasten tiedekasvatuksen ja -kerhojen kehittämisen parissa.

Luonnontieteiden pariin hakeutumiseen ja etenkin niiden parissa pysymiseen ovat elämässäni eniten vaikuttaneet innostavat ja inspiroivat opettajat – lämmin kiitos kipinästä Apollon yhteiskoulun omistautuneet LUMA-aineiden opettajat ja kipinästä myöhemmin roihuavan liekin sytyttänyt professori Maija Aksela!

Lapsen tiedon jano ja into arkisten ihmeiden tutkimiseen on hämmästyttävä.

Jokainen aikuinen voi olla se opettaja, joka ruokkii lapsen iloista tutkimusmatkaa. Ollessani ensimmäisen vuosikurssin opiskelija Helsingin yliopiston kemian laitoksella kuulin esityksen, jossa kerrottiin lapsille suunnatusta kemian Ksenonit-virtuaalikerhosta. Olin ihastuksesta silmät selällään. Jokainen innostunut lapsi voisi vanhempiensa kanssa tehdä kodin välineillä helppoja mutta kiinnostusta kutkuttavia tutkimuksia!

Lausuin hiljaa mielessäni toiveen: Voi kunpa pääsisin joskus tekemään lapsille vastaavaa toimintaa. Unelmani kävi toteen nopeammin kuin uskoinkaan – jos seuraavana vuonna Ksenonit -virtuaalikerhoon haettiin koordinaattoria ja sain paikan.

Ksenonit-kerhosta alkoi kiehtova taipaleeni LUMA-keskuksen moninaisen lasten tiedetoiminnan parissa. Tutkimus on LUMA-toiminnassa keskeinen osa kaikkia aktiviteetteja. Olen saanut kehittää taitavien ja innostuneiden ihmisten kanssa uusimpaan tutkimustietoon pohjautuvia toimintoja lapsille: uusia lähestymistapoja kouluopetukseen, leirejä, kerhoja, verkkomateriaaleja, oppaita sekä tiedetapahtumia.

LUMA-keskuksen motto on ”Yhdessä olemme enemmän”, ja tämä on omassa työssäni näkynyt upeana yhteistyönä eri tahojen ja osaajien kanssa.

Lasten varhainen tiedekasvatus on tärkeää tulevan kouluosaamisen, motivaation ja kompetenssin vuoksi. Myönteisiä tunteita herättäneet luonnontieteiden oppimistapahtumat ruokkivat intoa oppia jatkossa lisää. Ne myös auttavat yli haastavien vaiheiden.

Tällä hetkellä minulla on kunnia saada työskennellä Helsingin yliopiston LUMA-keskuksen 3-6-vuotiaiden tiedekasvatushankkeen parissa, jossa kehitämme täysin uusia luovia lähestymistapoja pienten lasten luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian oppimiseen.

Suositut Pikku-Jipot-kerhot pyörähtävät viidennen kerran käyntiin huhtikuussa. Kerhojen lisäksi Helsingin yliopiston LUMA-keskus alkaa syksyllä tarjota verkon kautta kaikille 3-10-vuotiaille ja heidän läheisilleen avointa ja maksutonta virtuaalikerhotoimintaa. Jokainen lapsi, joka pohtii ympäröivän maailman ihmeitä, ansaitsee tukea merkittävälle matkalleen luonnontieteiden ihmeelliseen maailmaan.

Teksti: Jenni Vartiainen. Kuva: Elisa Lautala


Lue lisää lasten tiedekerhotoiminnasta: Vartiainen, J., & Aksela, M. (2013). Science Clubs for 3 to 6-year-olds: Science with Joy of Learning and AchievementLUMAT, 1(3), 315-321.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail