Maailmankaikkeuden kiemuroita

Mitä maailmankaikkeus oikein on? Jos alkuräjähdysteoria onkin vain ihmisen mielipide, entä jos toinen sivilisaatio ajattelisi toisin. Voisiko koko maailmankaikkeus olla vain jonkun oikein viisaan ryhmän kehittämä virtuaalikupla, vähän niin kuin meidän tietokoneverkko? Ja elämä olisi vain heidän luoma tekoälynsä? Voisiko mikä tahansa oikeastaan olla mahdollista?

Niin, mikä maailmankaikkeus oikein on? Platonin ajoista saakka on kiistelty siitä, onko kaikki pohjimmiltaan ainetta vaiko ajatusta, ja yksimielisyyttä ei ole löytynyt. Puhtaat materialistit (kuten mainio tietokirjailija ja huippututkija Kari Enqvist) ajattelevat, että kaikki on pohjimmiltaan vain hiukkasten liikettä, kvarkkien tanssia. Idealistit taas uskovat, että maailma on jotain ihan muuta, ei-aineellista – vaikkapa Jumalan unta.

Tässä maailmassa meidän täytyy kuitenkin luottaa havaintoihimme, aisteihimme ja järkeemme.

Esimerkiksi alkuräjähdysteoria perustuu tiukasti havaintoihin, ja voinemme olettaa, että jossain muualla olevat älykkäät olennot tekisivät samanlaisia havaintoja kosmoksesta kuin mekin, ja lopulta hekin päätyisivät samanlaisiin selityksiin. Ovathan luonnonlait ja muut säännöt samoja kaikkialla ja kaikkina aikoina, kuten voimme eri tavoin havaita.

Yksi moderni versio idealismista on sitten ajatus, että elämmekin virtuaalitodellisuudessa, jonka joku superäly on luonut.

Tätä ajatusta on erityisesti kehitellyt Oxfordin yliopistossa toimiva filosofi Nick Bostrom, jonka mielestä on “lähes varmaa”, että me todellakin elämme simulaatiossa. (Verkosta löytyy runsaasti hänen englanninkielisiä kirjoituksiaan.) Lienee tuskin tarpeellista sanoa, että kaikki eivät ole yhtä mieltä hänen kanssaan.

Esko Valtaoja, professori
Fysiikan ja tähtitieteen laitos, Turun yliopisto


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail