Kansainvälisesti palkitusta Kemianluokka Gadolinista haetaan uusia ulottuvuuksia koulun kemiaan

Helsingin yliopiston kemian laitoksella toimiva Kemianluokka Gadolin on kaikenikäisille oppilaille avoin ja maksuton toiminnallinen oppimisympäristö. Gadolinin innovatiivinen koulu-yritysyhteistyö palkittiin kunniamaininnalla kansainvälisessä Global Best Awards –kilpailussa.

Syyskuisena maanantaina ryhmä Tikkurilan lukion IB-oppilaita tutkii Kemianluokka Gadolinissa veden laatua. Oppilaat ovat jakaantuneet pieniin ryhmiin, jotka selvittävät ionikromatografiamenetelmällä vesinäytteessä piileskelevien ionien ja raskasmetallien määrää.

Vierailun tavoitteena on oppia kemiaa arkipäivään kytkeytyvän kokeellisuuden kautta, mutta opettaja Susanna Saukkosen mielestä jo yliopistoympäristöllä on oppilaita innostava vaikutus.

”Tärkeää on, että päästään tänne kemian laitokselle ihan vaan katsomaan, että tällainen paikka on olemassa. Aika monessa herättää uudenlaista innostusta, kun pääsee yliopistolle.”

”Oppilaalle on voinut vierailun jälkeen olla selvää, että hän haluaa hakea tänne opiskelemaan. Kemian laitoksella olemme päässeet tapaamaan tutkijoita ja se on ollut myös jollain tapaa inspiraation lähde oppilailleni”, Saukkonen kertoo.

Erilaista oppimista koulun ulkopuolella

Oppimisen ei enää ajatella rajoittuvan luokan seinien sisäpuolelle.

”Ajattelen, että tärkeää on tulla pois koululuokasta. Tietysti täälläkin tehdään labratöitä, mutta eri ympäristössä, jossa siihen saadaan vähän uusia ulottuvuuksia. Usein valitsemme sellaisia kokeellisia töitä, joiden tekeminen ei koulussa onnistu”, Saukkonen sanoo.

“Tärkeää on sekin, että se on välillä joku muu kuin opettaja, joka tarjoaa tietoa. Myös se, että ryhmänä tullaan johonkin ja oppilaat toimivat yhdessä vaikuttaa ryhmädynamiikkaan ihan erilailla kuin koulussa.”

Iltapäivän ohjelmassa lukiolaisryhmää odotti vielä molekyylimallinnus ja ajelu tulevaisuuden vetyautoilla.

Gadolinin toimintamallille kansainvälistä tunnustusta

Gadolinin konsepti palkittiin 12.9.2014 kansainvälisellä Global Best Awards -kunniamaininnalla uraauurtavasta työstä koulujen, yliopistojen ja yritysten välisessä yhteistyössä. Global Best Awards -palkinnot myöntää koulu-yritysyhteistyötä kehittävä kansainvälinen verkosto, The International education business Partnership Network (IPN).

”Gadolin on yksi esimerkki yliopiston, elinkeinoelämän ja koulujen yhteisöllisestä LUMA-työstä, josta on haettu esimerkkiä myös kansainvälisesti. Lukuisia asiasta innostuneita asiantuntijoita ja opiskelijoita on ollut mukana sen suunnittelussa ja toteutuksessa”, sanoo Kemianluokka Gadolinin johtaja, professori Maija Aksela Helsingin yliopiston kemian laitokselta.

Tuo oma luokkasi Gadoliniin! Lisätietoja, kokeellisten töiden listan ja varauskalenterin löydät kemianluokka Gadolin sivuilta.

Mediatiedote Kemianluokka Gadolinin palkitsemisesta

Teksti: Maija Pollari.
Kuva: Veikko Somerpuro.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail