Vuotaneiden paristojen turvallinen käsittely

Onko paristoista vuotanut aine syövyttävää kuivuttuaan? Ja, jos esim. paristo on ollut vuotaessaan muiden tavaroiden seassa, niin miten tulee toimia muiden tavaroiden kanssa? Onko paristojen vuoto aina valkoista ja siis ruskea jälki pariston päässä vain ruostetta?

Yleisimmät paristot eli alkaliparistot voivat ajan myötä vuotaa kaliumhydroksidia, joka on vahvasti emäksisenä syövyttävää. Paristojen päässä oleva ruskea jälki viittaa ruosteeseen, kaliumhydroksidi on kuivuttuaan valkoista. Paristojen vuotamista voi estää poistamalla paristot laitteesta siksi aikaa kun sitä ei käytetä, käyttämällä vain saman tyyppisiä paristoja kerrallaan ja vaihtamalla kaikki paristot samaan aikaan.

Kaliumhydroksidi voi aiheuttaa hengitys-, iho- tai silmä-ärsytystä. Vuodolle altistunutta ihoa tulee huuhdella välittömästi runsaalla vedellä n. 15–30 minuutin ajan. Mikäli ärsytys ei lakkaa, on syytä olla yhteydessä lääkäriin. Tila, jossa vuotaneita paristoja on käsitelty, on hyvä tuulettaa huolellisesti.

Laitteeseen tai muihin tavaroihin vuotanutta kaliumhydroksidia voi yrittää puhdistaa varovaisesti happamalla liuoksella, esimerkiksi sitruunamehulla tai etikalla. Puhdistusvaiheessa ja muutoinkin aina vuotaneita paristoja käsiteltäessä on syytä käyttää muovikäsineitä.

Vuotaneet paristot on hyvä pakata kierrätystä varten pieneen muovipussiin, esimerkiksi vanhaan leipäpussiin, jossa ne voi palauttaa paristoja myyvistä liikkeistä löytyviin keräysastioihin.

Lisätietoja: www.paristokierratys.fi.

Liisa-Marie Santakoski, Managing Director 
Recser Oy


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail