Miten nenänuuska vaikuttaa terveyteen?

Tänään kuudennen luokan fyken tunnilla opiskelimme tupakkaan ja nuuskaan liittyviä asioita mm. niiden terveysvaikutuksia. Yksi urheilijapojista kysyi: “Entä nenänuuska, onko se vaarallista?” Minulle nenänuuska on varsin vieras asia. Netistä sain selville, että se on kuivaa nuuskaa, jota vedetään nenään. Onko nenänuuska kemiallisesti samaa ainetta kuin nuuska? Sisältääkö se samoja terveydelle haitallisia aineita kuin ns. tavallinen suuhun laitettava nuuska? Miten nenänuuska vaikuttaa terveyteen? Nenän limakalvoja varmaankin vaurioittaa. Entä sydämen sykkeen nousu, suorituskyvyn heikkeneminen, syöpäriski, sydän- ja verisuonitaudit, jne.? Netissä mainittiin, että nenänuuskan myyntiä ei ole Suomessa kielletty. Pitääkö tämä tieto paikkansa?

Nenänuuska tehdään tupakkakasvista, kuten suussa käytettävä nuuska. Myös käytetyt lisäaineet ovat pitkälti samoja.

Lähtökohtaisesti eri nuuskatyypit ovat lähellä toisiaan ja sisältävät samoja haitallisia aineita. Valmistusprosessi kuitenkin vaikuttaa siihen, mikä tuotteiden lopullinen koostumus on. Yksikään nuuskatyyppi ei ole terveydelle haitaton.

Nimenomaisesti nenänuuskan käytöstä johtuvia terveyshaittoja on tutkittu vähän, koska sen käyttö on monessa maassa vähäistä tai olematonta.

Nuuskan ja vielä eri nuuskatyyppien haittojen tutkimista vaikeuttaa käytännössä myös se, että nuuskaajilla on usein myös tupakointitaustaa tai he tupakoivat silloin tällöin tai säännöllisesti nuuskaamisen ohella – elimistössä voi olla jo tupakoinnista aiheutuneita haittoja. Nenänuuska on jauhomaista, mutta jauhomaista nuuskaa käytetään joillakin alueilla myös suussa, joten jauhomaisen nuuskan haittojakaan koskevia ei voida suoraan yleistää nenänuuskan käytöstä johtuviksi.

On kuitenkin joitakin tutkimuksia, joissa on osoitettu nimenomaan nenänuuskan ja syöpäriskin yhteys.

Kyseessä ovat olleet syövät suuontelossa ja ruokatorvessa. Muista nimenomaan nenänuuskaan liittyvistä haitoista on vähän tutkimusta. Voidaan kuitenkin olettaa, että suuri osa niistä haitoista, joihin nuuskaamisen yleisesti on osoitettu olevan yhteydessä, ovat todennäköisiä myös nenänuuskan käytölle. Johtuen käyttötavasta, nenänuuskan akuutti rasitus kohdistuu nimenomaan nenän ja nielun limakalvoille, jotka ärtyvät ja voivat pidempiaikaisessa käytössä myös vaurioitua.

Nuuskassa on yleisesti myös enemmän nikotiinia kuin savukkeissa ja nikotiinipitoisuus veressä säilyy nuuskaamisen jälkeen pitkään korkeana. Nuuska aiheuttaa siksi voimakkaan riippuvuuden. Yleisimpiä vieroitusoireita ovat muun muassa ärtyisyys, kärsimättömyys, keskittymis- ja univaikeudet ja lisääntynyt ruokahalu ja makeanhimo. Nikotiini nostaa myös tilapäisesti sykettä ja vaikuttaa verisuonten ja sydänlihaksen supistumiseen.

Nenänuuskan myyntiä ei ole Suomessa kielletty. Suomen tupakkalakiin on kirjattu ”Suussa käytettäväksi tarkoitettua tupakkaa ei saa maahantuoda, myydä tai muutoin luovuttaa. Maahantuontikielto koskee myös suussa käytettäväksi tarkoitetun tupakan hankkimista ja vastaanottamista postitse tai muulla vastaavalla tavalla Suomen ulkopuolelta. Yksityishenkilö saa kuitenkin omaa henkilökohtaista käyttöään varten tuoda maahan suussa käytettäväksi tarkoitettua tupakkaa matkatavarana mukanaan enintään 30 rasiaa edellyttäen, että rasia sisältää enintään 50 grammaa mainittua tupakkaa”. Tuon “suussa käytettäväksi tarkoitettua” -kirjauksen takia nenänuuska jää tällä hetkellä myyntikiellon ulkopuolelle.

Tupakkalakia tullaan lähivuosina uudistamaan ja nuuskatuotteiden laajentuva kirjo saadaan toivottavasti huomioitua myös lakia uudistettaessa.

Lisätietoja eri nuuskatyypeistä löytyy esimerkiksi tästä raportista.

Hanna Ollila, asiantuntija
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail