Vuotaneen pariston hävitys

Todennäköisesti täysinäinen (uusi ja käyttämätön tuote, päivämäärää jäljellä vuoteen 2017) sinkki–hiili-paristo, pariston kyljessä merkintä R03 UM4, (AAA) on vuotanut ruskeaa nestettä. Paristo oli luultavasti joutunut oikosulkuun mikä lienee mahdollinen syy vuotoon? Mitä ainetta vuotava neste on? Onko syövyttävää, emäs? Tai onko vuotanut ruskea neste ja tökötti myrkyllistä? Entä pitääkö aine huomioida vaarallisena ihmiselle tai ympäristölle?

Sinkki-hiilipariston rakenne on seuraavanlainen 1) metallinapa (plus-napa), 2) grafiittitanko, 3) sinkkilieriö (anodi), 4) mangaanidioksidi (katodi), 5) kosteaa ammoniumkloridia, 6) metalliliitin

Vuotanut aine on todennäköisesti ammoniumkloridin (salmiakki) ja mangaanioksidin MnO2 (ruskohiili) seosta. Näistä aineista mangaanidioksidi luokitellaan haitalliseksi. Ammoniumkloridi NH4Cl luokitellaan ärsyttäväksi.

Tässä linkit aineiden käyttöturvallisuustiedotteisiin:

Vuotanut paristo voidaan sulkea muovipussiin jonka jälkeen sen voi toimittaa paristojen keräykseen normaalisti.

Leif Bergström, vaarallisista jätteistä vastaava
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY)


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail