LUMA-sanomat iloksi ja hyödyksi kaikille

LUMA-toiminnan uusimman palvelumuodon – LUMA Sanomien – päätavoitteena on tukea lasten ja nuorten matematiikan, luonnontieteiden, tietotekniikan ja teknologian mielekästä opetusta ja opiskelua kaikilla asteilla eri puolilla Suomea yhteistyössä korkeakoulujen, opetushallinnon, järjestöjen, tiedekeskusten ja elinkeinoelämän kanssa.

Vuorovaikutteinen, jatkuvasti päivittyvä ja maksuton verkkolehtemme palvelee erityisesti opettamisen ja ohjaamisen nykyisiä ja tulevia asiantuntijoita varhaiskasvatuksesta opettajankoulutukseen. Se on avoin kaikille kiinnostuneille, myös vanhemmille.

Lämpimästi tervetuloa LUMA Sanomien aktiiviseksi käyttäjäksi ja kehittäjäksi!


Aurinkoinen tervehdys, hyvät lukijamme!

Suomi on kansainvälisesti tunnettu matematiikan, luonnontieteiden, tietotekniikan ja teknologian huippuosaamisesta. Olemme myös tunnettu korkeatasoisesta opetuksesta ja taitavista opettajista. Meillä on paljon osaamista ja näytettävää tuleville sukupolville yhdessä!

LUMA Sanomat on yksi esimerkki hyvästä yhteistyöstä Suomessa. Se on keväällä 2010 perustetun kansallisen LUMA-neuvottelukunnan ohjaama yhteishanke. Neuvottelukunnassa on jäseninä kansallisen LUMA-verkoston toimijoita korkeakouluista, Opetushallituksesta, elinkeinoelämästä, pedagogisista ammattijärjestöistä MAOL ry, BMOL ry ja Luokanopettajaliitto sekä tiedekeskus Heurekasta. LUMA-verkosto tekee yhteistyötä kaikkien LUMA-aineiden opetuksesta kiinnostuneiden tahojen kanssa.

Edessäsi oleva LUMA Sanomat sisältää teema-artikkeleita, tutkimus-palstan, tapahtumia, LUMA kouluissa -blogeja, vinkit ja linkit -palstan sekä lapsille ja nuorille tarkoitettujen Luova, Kreativ, Jippo ja MyScience -verkkolehtien palstat. Lehti pyrkii tuomaan monipuolisesti esille luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian sekä näiden aineiden opetuksen uusinta tutkimusta Suomessa sekä sovelluksia.

Teema-artikkelit kertovat vuoden 2010 keskeisistä teemoista energia ja ympäristö, luonnon monimuotoisuus ja moderni teknologia opetuksessa. Vinkit ja linkit-palstalla esitellään uusia oppimisympäristöjä, oppimateriaaleja, työohjeita sekä opetukseen sopivia internet-sivustoja. Tapahtumat -palsta kokoaa yhteen koko Suomen keskeiset LUMA-aiheiset tapahtumat. LUMA Sanomat välittää tietoa myös alan mielenkiintoisista ammateista ja opiskelumahdollisuuksista Suomessa.

LUMA Sanomat korostaa yhteisöllisyyttä sekä yhdessä toimimista lasten ja nuorten parhaaksi. Se antaa tilaa koulujen ja opettajien äänelle ja toiveille sekä levittää hyviä käyntänteitä. Lehdessä olevia juttuja toivomme kommentoivan ja niistä keskusteltavan myös LUMA Sanomissa.

Koulujen LUMA-toiminnasta kertova blogi, LUMA kouluissa, on LUMA Sanomien keskeinen osa. Esimerkiksi blogisteina ovat syksyllä vuoden 2009 esimerkillisestä LUMA-toiminnasta palkittuja kouluja: Hämeenkylän koulu Vantaalta, Oulun seudun ammattiopiston Myllytullin yksikkö, Cygnaeus-lukio Jyväskylästä ja Ulvilan lukio. Blogien kautta päästään seuraamaan koulujen toimintaa ja seitsemännen kerran järjestettävän valtakunnallisen LUMA– ja teknologiaviikon 2010 suunnittelua ja toteutusta sekä saadaan uusia ideoita mielekkääseen LUMA-opetukseen.

LUMA Sanomien julkaisijana ja toiminnan koordinoijana on kohta seitsemän vuotta Suomessa toiminut valtakunnallinen LUMA-keskus Helsingin yliopistosta. LUMA Sanomien vastaavana päätoimittajana toimii keskuksen koordinaattori, FT Veera Kallunki ja toimitussihteerinä opiskelija Janne Salo. Lisäksi toimituskunnassa on mukana valtakunnallisen LUMA-verkoston asiantuntijoita eri puolilta Suomea.

Valtakunnallisella LUMA-keskuksella on pitkät perinteet LUMA-tiedottamisessa. Tiedotteita on lähetetty kerran kuukaudessa luokanopettajille, aineenopettajille ja opinto-ohjaajille sekä tuleville opettajille vuodesta 2004 alkaen. Keväällä 2010 LUMA-keskus avasi nuorille englanninkielisen MyScience-verkkolehden. LUMA-keskus on palkittu lasten ja nuorten Jippo, Luova ja Kreativ -verkkolehdistään valtion tiedonjulkistamispalkinnolla vuonna 2009.

LUMA Sanomat on meidän kaikkien yhteinen hanke. Toivomme teiltä lukijoilta aktiivista yhteistyötä ja vuorovaikutusta lasten ja nuorten hyvän tulevaisuuden takaamiseksi.

Antoisaa alkanutta lukuvuotta ja paljon iloa sekä elämyksiä LUMA-työssä!

Iloisin yhteistyöterveisin, Maija Aksela

 

Kuva: CC BY-NC-SA 2.0 Ville Saarinen.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail