Matikkamatka Korvatunturille

Ennen joulua kaksi matematiikan opiskelijaa vieraili Korvatunturilla. Kyse ei kuitenkaan ollut Joulupukin tapaamisesta, vaan he pitivät Korvatunturin peruskoulun oppilaille matematiikkapäivää.

Helsingin yliopiston matematiikan opiskelijat Tuomas Toivio ja Asko Tuomiaro kiinnostuivat Summamutikka-matematiikkapäivien pitämisestä. Päiviä ja kerhoja pojat ovat ohjanneet Helsingissä, mutta joulun 2010 alla he päätyivät Korvatunturin peruskouluun.

Ensimmäiseksi Tuomas ja Asko esittelivät oppilaille uuden matemaattisen työkalun – induktion. Oppilaat lähestyivät induktion ideaa tutkimalla erikokoisten shakkilautojen peittämistä tietyn kokoisilla kappaleilla. Ensin yritettiin peittää yksi pieni (4×4) kokoinen lauta. Tämän jälkeen peitettäväksi tulikin suurempi (8×8) lauta. Kun laudan kokoa suurennettiin, oppilaat huomasivat, että voivat käyttää apuna ensimmäisestä laudasta oppimaansa peittämistekniikkaa.

Toisessa tehtävässä Tuomas ja Asko esittelivät erilaisia pintoja ja niiden muodostamista oppilaille. Tehtävää lähestyttiin taas shakkilaudan avulla. Shakkilaudan reunat samaistettiin, jolloin esim. yläreunasta pääseekin suoraan alareunaan. Näiden tehtävän kautta oppilaat pääsivät käsiksi siihen miten esim. lieriö, torus ja Kleinin pullo muodostuvat.

Kaikissa tehtävissä ideana oli se, että oppilaat pääsivät itse tekemään mahdollisimman paljon ja että he saisivat ääneen pohtien ratkaista ongelmia ja tehtäviä. Toiminnalliset tehtävät pyrittiin myös sitomaan jo oppilaiden hallitsemiin matematiikan käsitteisiin, tietoihin ja taitoihin.

Teksti: Tiina Romu.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail