LUMAn lumoissa Keminmaan lukiossa

Keminmaan lukion LUMA-toiminnan ympärille on vuosien myötä syntynyt laaja yhteistyöverkosto, jonka ansiosta opiskelijoilla on ollut kuluneenakin lukuvuonna mahdollisuus matematiikan ja luonnontieteiden harrastamiseen myös oppituntien ulkopuolella.

Kummilukiotoiminta Oulun yliopiston teknillisen tiedekunnan sähkö- ja tietotekniikan osaston kanssa mahdollisti viime marraskuun alussa osalle Keminmaan lukion ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoita tutustumiskäynnin yliopistolle. Sähköosastolla heille esiteltiin osaston uusimpia tutkimushankkeita roboteista älykkäisiin vaatteisiin.

Lisäksi sähköosaston tiedottaja Laura Kanninen vieraili vuoden aikana lukiossa sekä vastaili useampaan kertaan videoyhteyden kautta opiskelijoiden yliopisto-opiskelua koskeviin kysymyksiin. Sähköosasto oli mukana myös Keminmaan lukion LUMA-viikolla.

Yhdessä Oulun yliopiston LUMA-keskuksen väen kanssa ideoitiin ja toteutettiin luonnontieteellisen tiedekunnan sekä Oulun seudun ammattikorkeakoulun tutkimushankkeiden esittelyjä. Niitä on järjestetty videoyhteyden avulla lukiossa.

Myös OULUMA-keskus oli mukana LUMA-viikolla. Lukion opiskelijoiden Elisa Ryypön ja Linda Rantamaan blogia voi käydä lukemassa keskuksen nettisivuilla.

Lisäksi LUMA-keskuksen kautta järjestettiin Keminmaan lukiossa pitkän matematiikan abikurssi viime syksynä. Samanlainen abikurssi järjestettiin myös tänä syksynä ja lisäksi järjestettiin toinen kurssi lukion ensimmäisen vuoden suorittaneille.

Lukion opiskelija Sami Lehtovirta osallistui kesällä 2010 Opetushallituksen ja Venäjän opetusviranomaisten järjestämään suomalais-venäläiseen fysiikan ja matematiikan kesäkouluun Moskovan lähellä.

Lisäksi opiskelijat osallistuvat ahkerasti vuosittain järjestettäviin Matemaattisten Aineiden Opettajien Liiton valtakunnallisiin lukion matematiikka-, fysiikka- ja kemiakilpailuihin. Tänä lukuvuonna menestystä kilpailuissa niitti Elisa Ryyppö, joka ylsi sekä kemia- että fysiikkakilpailuissa valtakunnalliseen jatkovalmennukseen ja lähellä oli myös pääsy kansainvälisiin fysiikan ja kemian olympialaisiin.

Keminmaan lukio haki yhdessä Kemin lukion, Pyhäjoen lukion ja Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun Lukion kanssa Opetushallituksen tukemaan CERN-tiedeprojektiin. Hakemus hyväksyttiin ja keväällä 2012 on neljälle opiskelijalle tiedossa matka Keski-Eurooppaan.

Tulevan lukuvuoden aikana tutustutaan hiukkasfysiikkaan ja muihin CERNin tutkimuskohteisiin yhdessä yhteistyökoulujen kanssa työstäen erilaisia osaprojekteja. Kesän 2011 aikana opiskelijat ovat vanhempiensa tukemina hankkinee rahoitusta matkalleen.

Keminmaan lukion pitkän matematiikan ja fysiikan kurssit ovat tarjolla myös etäopetuksena Lapin verkkokoulun kautta. Lisäksi marraskuun LUMA-viikon työstäminen on jo aloitettu. Bussilastillinen opiskelijoita suuntaa viime vuoden LUMA-viikon palkintomatkalle tutustumaan oululaisiin luonnontieteitä ja teknologiaa lähellä oleviin yrityksiin.

Teksti: Jorma Tiihala.

Keminmaan lukio on yksi vuoden 2010 LUMA-kouluista. 


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail