International Symposium of Science Education Haikon kartanossa

Porvoossa Haikon kartanon upeissa maisemissa on parhaillaan käynnissä valtakunnallisen LUMA-keskuksen historian ensimmäinen kansainvälinen tiedeopetuksen symposiumi. Ohjelmassa on kiinnostavia luentoja kansainvälisine puhujineen.

Symposiumin pääpuhujina ovat professori Brian Hand (kuvassa) Iowan yliopistosta Yhdysvalloista, professori Arlyne (Mickey) Sarquis sekä johtaja Lynn Hogue Terrific Science -keskuksesta, Mehmet DemirbagKutlu Tanriverdi sekä professori Murat Gunel Ahi Evranin yliopistosta Turkista ja professori, valtakunnallisen LUMA-keskuksen johtaja Maija Aksela sekä tohtorikoulutettava Marja Happonen Helsingin yliopistosta.

Osallistujia symposiumissa on kouluista, yliopistoista ja elinkeinoelämästä. Heidän joukossaan on monia tiedeopetuksen tutkijoita Suomesta, Turkista, Yhdysvalloista sekä Thaimaasta.

Symposiumin teemoina ovat erilaiset uudet lähestymistavat oppilaiden innostuksen ja oppimisen tukemiseen. Ohjelmaan kuuluu vuorovaikutteisia luentoja sekä käytännön kokeellista työskentelyä. Luentojen aiheita ovat muun muassa väitteet, todisteet ja tieteellinen menetelmä luonnontieteiden opetuksessa, tiedeoppimisen arviointi kirjoittamisen kautta, kuvaajat luonnontieteiden opetuksessa sekä visualisointi kokeellisen työskentelyn yhteydessä.

Käytännön kokeellisissa töissä on päästy tutustumaan muun muassa pimeässä loistaviin valotikkuihin sekä tutkimaan kynttilää lasin alla vesiastiassa (katso video). Tarkoituksena on ollut miettiä, mihin nämä ilmiöt perustuvat ja kuinka monella eri tavalla asioita voidaan tutkia sekä mitä erilaisia päätelmiä samoista havainnoista voi tehdä.

Jyväskylän yliopiston LUMA-KS -keskuksesta symposiumiin osallistunut Pirjo Häkkinen pitää tapahtumaa mielenkiintoisena. Hänelle luennot ovat antaneet hyviä käytännön vinkkejä alakoulun kemian vierailuihin. Häkkinen suosittelee luokanopettajille muutamien töiden testaamista omassa opetuksessaan. Mukavan lisän antaa symposiumissa myös vanhojen tuttujen tapaaminen sekä tietenkin tutustuminen uusiin kollegoihin.

Symposium jatkuu tiistaihin saakka ja edessä on monia ajatuksia herättäviä luentoja.

Teksti: Anna-Sofia Vilhunen.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail