LUMAn juhlaa Kumpulassa

Perjantaina 11.11.2011 Helsingin yliopiston kemian laitoksella juhlittiin ja aiheita oli monta. LUMA-juhlaseminaari järjestettiin LUMA-viikon huipennukseksi, kansainvälisen kemian vuoden kunniaksi sekä juhlistamaan LUMA-keskuksen johtajan, professori Maija Akselan (kuvassa) 50-vuotissyntymäpäiviä ja kemian opettajankoulutuksen 10-vuotista taivalta Helsingin yliopistossa.

Perjantaina 11.11. klo 11 aukenivat Kemianluokka Gadolinin ovet kaikille kiinnostuneille. Opetuslaboratoriossa, joka avattiin vuonna 2008, on tähän mennessä vieraillut jo noin 8000 lasta ja nuorta. Kouluvierailujen lisäksi Gadolinissa järjestetään tiedekerhoja sekä -leirejä.

LUMA-juhlaseminaarin yhteydessä Gadolin-ohjaajat ja -koordinaattori esittelivät laboratorion laitteistoja sekä tekivät demoesityksiä muun muassa polttokennoautoilla ja nestetypellä.

Alkuiltapäivästä vieraita alkoi kerääntyä myös kemian laitoksen aulaan, jossa syntymäpäiväsankari, LUMA-keskuksen johtaja Maija Aksela, otti heidät vastaan. Parinsadan vieraan joukossa oli niin yliopiston, koulutoimen, LUMA-verkoston, kolmannen sektorin kuin teollisuudenkin toimijoita ja vaikuttajia sekä kemian opettajankoulutusyksikön entisiä ja nykyisiä opiskelijoita. Aksela johtaa LUMA-keskuksen ohella myös kemian opettajankoulutusyksikköä.

Varsinainen juhlaseminaari alkoi syntymäpäiväkahvien jälkeen ja tilaisuudessa pääsivät ääneen professorit Markku Leskelä ja Markku Räsänen, joka toimii kemian laitoksen johtajana sekä Helsinki Chemicals Forumin pääsihteeri Hannu Vornamo (kuvassa alla) ja emeritusprofessori Heikki Saarinen.

Kemian tutkimuksen, opetuksen ja opettajan koulutuksen nykyhetkeen sekä menneisyyteen liittyvissä puheenvuoroissa nostettiin esiin muun muassa globaalit haasteet ja kemian merkitys niiden ratkaisemisessa, kemian alan nopea kehitys ja tutkimuksen painopisteet Helsingin yliopiston kemian laitoksella sekä Kumpulan kampuksen tarjoamat mahdollisuudet poikkitieteellisyyteen.

“Kemia on täynnä haasteita ja haluankin kiittää opettajia, joiden arvokkaan työn tuloksena meillä on opiskelijoita, joista koulutetaan kemistejä vastaamaan näihin haasteisiin”, Räsänen totesi suunnaten sanansa peruskoulun ja lukion opettajille.

Seminaarin lopuksi vastausehdotuksia kemian opetuksen ja opettajankoulutuksen haasteisiin tarjosivat kemian opettajankoulutuslaitoksen tohtorikoulutettavat Veli-Matti Vesterinen ja Jenni Vartiainen sekä 12.11.2011 väitellyt Johannes Pernaa.

Pecha Kucha -esityksissään nämä nuoret tutkijat kertoivat muun muassa Kemia tieteenä -kurssin kehittämisestä tuleville kemian opettajille sekä molekyyligastronomian ja molekyylimallinnuksen käytöstä kemian opetuksessa.

Väliaikacocktailien ja salaattibuffetin jälkeen oli vuorossa illan ehkä odotetuin hetki; LUMA-keskuksen ja kemian opettajainkoulutusyksikön toteuttama Virtanen-näytelmä.

Lavalla nähtiin nykyisiä ja tulevia kemian opettajia, joista moni oli teatterin lavalla ensimmäistä kertaa. 40-minuuttinen kertomus nobelisti A.I. Virtasen elämästä toi esiin hänen uransa tärkeimmät vaiheet, mutta myös tutkijan persoonan. Vaikka aikakaudesta seuraavaan hypättiinkin melko rivakasti, näytelmä toimi erittäin hyvin, eikä huumoria unohdettu. Näyttelijäkaarti, joka myös itse ohjasi näytelmän, saikin esityksen päätteeksi ansaitut suosionosoitukset.

Lisää valokuvia LUMA-juhlaseminaarista löytyy LUMA-keskuksen Flickr-sivulta.

Lue myös Luovan juttu: Että sellainen Virtanen!

Virtanen!-näytelmän seuraava esitys on Aalto-yliopiston Teknillisen korkeakoulun päärakennuksen A-salissa 17.11. klo 17. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Teksti ja video: Elisa Lautala. Kuvat: Sakari Tolppanen.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail