Millennium Youth Camp -leiriläiset valittu – joukossa kaksi suomalaista

“Upeita, taitavia nuoria kaikki hakijat! Joka vuosi hakijoiden taso vain nousee”, iloitsee Valtakunnallisen LUMA-keskuksen johtaja Maija AkselaLUMA-keskus ja Tekniikan Akatemia lukuisine yhteistyötahoineen järjestävät Millennium Youth Camp -nuorten tiedeleirin ensi kesäkuussa jo kolmatta kertaa.

“Uskon, että saamalla mahdollisuuden vuorovaikutukseen jo nuorena, he tekevät yhdessä tästä maapallosta paremman paikan elää kaikille. Yhdessä olemme enemmän!” sanoo Millennium Youth Camp -leirin johtaja ja leirin ohjausryhmän puheenjohtaja professori Maija Aksela ja kertoo, että leiri on yksi hänen toteutuneista unelmistaan ja vuoden kohokohtia. “Innolla odotan kesää ja nuorten tapaamista!”

Millennium Youth Camp (MY Camp) kerää yhteen 16–19-vuotiaita nuoria ympäri maailman. Näitä nuoria yhdistää kiinnostus matemaattis-luonnontieteellisiin aineisiin ja teknologiaan sekä halu toimia paremman maailman puolesta. Ensi kesäkuussa kolmannen kerran järjestettävä leiri liittyy Tekniikan Akatemian Millennium-teknologiapalkintoon, joka jaetaan joka toinen vuosi ihmisten elämän laatua parantavan teknologian kehittäjälle.

MY Camp -leirille haki tänä vuonna 1621 nuorta ja heidän joukostaan leirille valittiin kaksivaiheisen hakuprosessin kautta 30 nuorta 22 maasta, 17 tyttöä ja 13 poikaa. Valittujen joukossa on kaksi suomalaistyttöä. Kaikki leiriläiset on jaettu viiteen teemaryhmään, joita ovat sovellettu matematiikka, ilmastomuutos, ICT, uusiutuvat luonnonvarat ja energia sekä vesi.

Toisessa hakuvaiheessa 100 ansioituneinta hakijaa teki projektisuunnitelman, jonka perusteella lopullinen valinta tehtiin. Leiriläiset alkavat nyt ryhmissä työstää verkon kautta projektitöitä, jotka viimeistellään ja esitetään leirin aikana. Projektitöiden teossa heitä auttavat asiantuntijat sekä teemaryhmien puheenjohtajat.

ICT-ryhmän puheenjohtajana toimii Timo Sorsa Nokiasta. “Tänä vuonna hakijoiden kärki oli todella tasainen. Hyviä hakijoita olisi ollut monen leirillisen verran”, hän sanoo. Sorsan mukaan hakijoiden projektisuunnitelmat olivat korkeatasoisia niin sisällöllisesti kuin tekstin jäsennyksenkin osalta. ICT-ryhmään valikoitui nuoria Euroopasta, Aasiasta ja Afrikasta.

ICT-teemaan valitut leiriläiset tulevat eri puolilta maailmaa ja tuovat mukanaan hyvin erilaisia tarinoita. Ryhmää yhdistää innostus ja intohimo tieteen ja teknologian mahdollisuuksiin positiivisen muutoksen tuojina niin ihmisten arkipäivässä kuin ihmiskunnan isojen ongelmien ratkaisussa”, Sorsa kertoo ja lisää, että erilaiset taustat, mutta yhteiset kiinnostuksen kohteet tuovat ryhmään varmasti mielenkiintoista dynamiikkaa.

Vesi-teemaryhmän puheenjohtajana toimii Ilkka Pollari Kemirasta. “Satojen hyvien hakemusten perusteella voidaan todeta, että huoli puhtaan veden saatavuudesta on maailmanlaajuinen”, Pollari kommentoi hakuprosessia.

Hänen ryhmänsä jäsenet tulevat Afrikasta, Aasiasta, Pohjois-Amerikasta, Australiasta ja Euroopasta. “Vesi-ryhmä on maantieteellisesti erittäin monipuolinen ja mielenkiintoinen”, Pollari sanoo ja valottaa, että valintaprosessin viimeisen vaiheen projektitöissä nuoret keskittyivät tarkastelemaan lääke- ja kosmetiikka-aineita vesisysteemeissä.

Uusiutuvat luonnonvarat ja energia –teemaryhmän puheenjohtajana toimii Helsingin yliopiston epäorgaanisen kemian professori Timo Repo“Hakijoiden taso oli erittäin hyvä, erityisesti ottaen huomioon heidän nuoren ikänsä”, Repo kertoo ja lisää, että haun toisessa vaiheessa neljä projektisuunnitelmaa erottui edukseen erityisesti, mutta seuraavat neljä työtä olivat hyvin samantasoisia, mikä aiheutti positiivista valinnanvaikeutta, koska ryhmässä oli tilaa vain kuudelle. Lopulta siihen valikoitui nuoria Euroopasta, Etelä-Amerikasta ja Aasiasta.

Valtakunnallisen LUMA-keskuksen julkaisema nuorten englanninkielinen verkkolehti MyScience esittelee tämän vuoden leiriläiset kevään aikana ja tarjoaa uutisia, videoita ja valokuvia leirin ajan kesäkuussa.

Teksti: Elisa Lautala.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail