Veden äärellä Joensuun SciFestissä

Kaikille avoin tiedetapahtuma SciFest täytti Joensuu Areenan tieteellä, työpajoilla ja festivaalitunnelmalla 10.-13.4.2013

Monipuolinen tiedetapahtuma kiinnostaa ja aktivoi

Ilmassa on suuren tiedejuhlan tuntua, kun huomioviireillä varustetut pienoisrobotit sukkuloivat yleisön joukossa pitkin Joensuu Areenaa, rakettilaukaisut pamahtelevat ja kokeilevat kädet uppoavat houkuttelevan ällöttävään löllölimaan.

Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksen ja Joensuun Tiedeseura ry:n yhteistyössä järjestämä jokakeväinen SciFest tarjosi työpajoja, kilpailuja, luentoja, ideoita ja vuorovaikutusta asiantuntijoiden kanssa. Tieteeseen, teknologiaan ja ympäristöön painottuvassa SciFestissä oltiin tänä vuonna veden äärellä: teemana oli puhdas vesi.

Vesiteema korostuikin monissa työpajoissa. Esimerkiksi tankkerionnettomuuden seurauksia ja öljynpoiston käytäntöjä pääsi havainnoimaan keikauttamalla ruokaöljyllä täytetyn folioveneen ympäri vesialtaassa, ja SciFestin tiedekahvilassa keskusteltiin aiheesta Uhkaako vesistöjen likaantuminen terveyttämme?

Vuoden 2011 SciFestissä molekyylibiologian työpajaa järjestänyt väitöskirjatutkija Mari Häkkinen VTT:ltä kehuu tapahtuman tunnelmaa ja monipuolisuutta. ”Osallistujat olivat aktiivisia ja uteliaita, todella innostuneita kyselemään ja ottamaan selvää asioista.”

Kestosuosikit: robottipaja ja löllölima

Robottityöpajat ja Itä-Suomen yliopiston kemian opiskelijoiden piste olivat erityisen suosittuja niin tyttöjen kuin poikienkin keskuudessa. ”Voiko tähän asentaa tykin?”, kysyy omaa robottiaan virittelevä Eemeli Puhakka, robottipajan vakiokävijä. Hänen mielestään robottien rakentelussa ”hauskinta on, ettei tarvi mennä ohjeiden mukaan”. Kemian opiskelijat puolestaan arvelivat, että valkoiset työtakit ja sininen löllölima olivat heidän työpajansa vetonauloja.

SciFestissä tapahtumatarjonnan runsaus kannustaa monipuolista kiinnostusta tieteitä kohtaan. Vilpittömimmät palautteet kuultiin kuitenkin nuorimpien vieraiden suusta, kun tiheyden käsitettä havainnollistavien sokerisateenkaarten työpisteeltä kuului innostunut kiljahdus: ”Vähän siistii!”

Lisätietoja: scifest (at) tiedeseura.fi

Teksti: Maija Pollari.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail