Vuoden 2013 LUMA-toimijat esittäytyvät: Zofia Bazia-Hietikko

Keski-Pohjanmaan ammattiopistossa opettava Zofia Bazia-Hietikko sai 8.11.2013 Vuoden LUMA-toimija –tunnustuspalkinnon pitkäjänteisestä ja innostavasta työstä LUMA-aineiden opetuksen kehittämisessä. Hän pohjaa LUMA-työnsä verkostoihin ja monipuolisiin tapahtumiin, joista ammentaa myös inspiraatiota ja innostusta.

LUMA-seikkailu sai alkunsa vähän aikaan sen jälkeen, kun tulin Keski-Pohjanmaan ammattiopistoon töihin. Silloinen rehtori Raita Salminen ehdotti minulle LUMA-toiminnan koordinointia ja antoin todella tukea kaikkiin ideoihin.

Ymmärsimme jo silloin, että verkostoituminen ja eri koulujen yhteistyö on tärkeää. Rehtorin Salmisen ideana oli, että perustimme LUMA-clubin, joka suunnitteli yhteistä toimintaa.

Aluksi ei vaikuttanut siltä, että täältä Kokkolasta käsin olisi mahdollista osallistua vuonna 2003 perustetun LUMA-keskuksen toimintaan. Myönnän, että olin alussa vähän skeptinen, mutta kuin vuonna 2004 luin LUMA-viikon viettämisestä, innostuin asiasta.

Erilaiset toimintatavat ovat tervetulleita

Olen kemian ja fysiikan opettaja ja hyvin tiedän, että näiden aineiden opettamisessa ammattiopistossa on omat haasteensa.

Opetusympäristö on todella laaja; museot, paikallinen teollisuus ja muut instituutiot ovat lähellä, mutta toisaalta kaikki vaati järjestämistä ja sunniuttelua. Vuosien varrella yhteistyöverkosto on kasvanut ja on tänäpäivänä aika vahva. Annan iso arvon tieto- ja viestintäteknologialle opetuksessa koska monesta asiasta esim. ilmastonmuutoksesta on olemassa hyvät multimediamaterialit, eikä kaikkea pysy sanoilla selittämään.

Vuodesta vuoteen LUMA-viikon ohjelman valmistamisen on sujunnut paremmin kollegojen innostumisen vuoksi. Sen myötä koulumme on voinut tarjoa omille ja muiden koulujen oppilaille mahdollisuuden tutustua luonnontieteellisiin aiheisiin mielenkiintoisella tavalla, kutsua luennoitsijoita ja käydä lukuisilla vierailuilla. Koulumme tuli tutuksi myöskin hyvien tapahtumien järjestäjänä, ja halukaita osallistujia oli enemmän, kun olimme alussa kuvitelleet. Kouluun tehdyn ison laajennuksen jälkeen minilaboratoriomme kiersi kouluissa.

Innostuin asiasta ajan myötä, kun huomasin, että tapahtumien järjestäminen tuo hyvää vaihtelua koulun arkeen. Aktiivisuus ja monipuoliset tapahtumat vahvistavat koulun identiteettiä ja viestivät siitä, että ammattiopistosta löytyy mielenkiintoista toimintaa.

Teemat ja aiheet ovat erilaiset joka vuosi. Vaihtuvat teemat haastavat keksimään uusia toimintatapoja, ja sehän on inspiroivaa: tykkään tehdä uusia asioita.

Vuoden LUMA-toimija -palkinto tuntui hyvältä myös siksi, että tunsin itseni osaksi LUMA-perhettä.

LUMA-keskus on onnistunut saamaan luma-aineiden opettajat hyvän asian ympärille motivoimalla erilaisten tapahtumien järjestämisen ja oman opettajatyön kehitämisen.

Teksti ja kuva: Zofia Bahia-Hietikko.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail