Tämä toimii! -teknologiakilpailu on täynnä hauskoja haasteita

Tämä toimii! -teknologiakilpailussa 4.-6. -luokkalaisten joukkueet suunnittelevat ja toteuttavat liikkuvan lelun, sille mainoksen ja prosessista kertovan päiväkirjan. Koulujen ilmoittautuminen Tämä toimii! kilpailuun avautuu maanantaina 5.10.2015. “Kilpailu on mielenkiintoinen ja tarpeellinen. Sen avulla kehittyvät muutkin kuin teknisen osaamisen taidot”, sanoo kilpailuun keväällä 2015 osallistuneen ryhmän opettaja.

Suositun 4.-6.-luokkalaisille suunnatun Tämä toimii!-teknologiakilpailun järjestää LUMA-keskus Suomi -verkosto. Kilpailun toteutusta koordinoi verkostossa tänä lukuvuonna Tampereen LUMATE-keskus. Loppukilpailun järjestää Tekniikan Akatemia.

Tämä toimii! -kilpailun ideana on ideoida ja valmistaa liikkuva ja leikittävä lelu, sen mainos ja prosessista kertova päiväkirja eri aineiden oppitunneilla viiden viikon aikana tammi-helmikuussa. Kilpailutyön tekeminen sopii hyvin esimerkiksi teknologiaopetuksen toteuttamiseen.

Tänä vuonna materiaalit kootaan itse

“Suurin muutos edellisiin vuosiin on se, että materiaalipaketin sijaan lähetetään materiaalilista, jonka perusteella ryhmät voivat koota lelun rakennusmateriaalit kierrätyshengessä kotoa ja koululta”, kertoo koordinaattori Sanna Kivimäki Tampereen LUMATE-keskuksesta.

Materiaalilista lähetetään ryhmille joulukuun alussa ja tämän jälkeen ryhmillä on joulukuu aikaa hankkia materiaalit kilpailutöitä varten.

“Teeman huomioiminen materiaalin hankinnassa mutta myös lelun aiheessa antavat lisäpisteitä. Projektissa lapset voivat päästää luovuuden valloilleen”, Kivimäki vinkkaa.

Kilpailun kulku lyhyesti

Koulut voivat ilmoittautua Tämä toimii! -teknologiakilpailuun 5.10.2015 alkaen. Tämä toimii! -prosessi kirjataan koulun työsuunnitelmaan kevätlukukauden alkuun, eli lapsiryhmät päästetään tositoimiin tammikuussa.

Koulujen parhaat joukkueeet kisaavat aluekilpailuissa maaliskuussa 2016 ja lopulliset voittajat valitaan Tekniikan akatemian (TAF) järjestämän Millennium+ -tapahtuman yhteydessä Helsingin Kaapelitehtaalla perjantaina 20.5.2016.

Kilpailu innostaa ja tukee laaja-alaisia oppimisen taitoja

“Kilpailuun osallistuminen ja lelun rakentaminen olivat oppilaiden mielestä kevään kohokohta”, kommentoi eräs opettaja, jonka oppilaat osallistuivat Tämä toimii! -kilpailuun keväällä 2015. Toinen opettaja toteaa projektin kehittävän monenlaisia taitoja, joita oppilaat tulevat tarvitsemaan tulevaisuudessa.

Palautteen perusteella lähes kaikki opettajat kokevat kilpailuun osallistumisen kannattaneen -myös oma innostus ja osaaminen vahvistuivat:

“Opettajan uskallus ja rohkeus tarttua uusiin haasteisiin kasvoi, samoin oppilaiden sosiaaliset taidot.”

“Tämä Toimii! on todella hyvä konsepti, joka innostaa lapsia aivan valtavasti. Projekti vie aika paljon aikaa, mutta on sen arvoinen.”

Tämä toimii! -kilpailun parhaiten menestyneet joukkueet 2014-2015

Lapualaisen Kauhajärven koulun joukkue voitti Tämä toimii! -kilpailun vuonna 2015.

 

Toiseksi tullut Erstan koulun joukkue Nastolasta.

 

Kolmanneksi ponnisti raahelaisen Tikkalan koulun joukkue.

Lue lisää kilpailusta ja katso tarkemmat osallistumisohjeet osoitteessa www.luma.fi/tamatoimii.

Teksti: Sanna Kivimäki.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail