Videokilpailussa etsittiin valoa luonnosta

Biotieteiden opetuksen keskus BioPopin ja BMOL ry:n syksyllä 2015 järjestämä videokilpailu on ratkennut. Kilpailulla haluttiin innostaa koululaisia ja lukiolaisia havainnoimaan valoa ja sen merkitystä luonnossa. Kilpailun voittajiksi valittiin Ville Puuri Kouvolan yhteislyseosta sekä “Vaahtopäät”, 1. -luokkalaisten ryhmä Virojoen koulusta.

Biotieteiden opetuksen keskus BioPop ja Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry järjestivät videokilpailun peruskoulu- ja lukioikäisille syksyllä 2015.

Kilpailun aiheena oli “Valo luonnossa”. Teema liittyi YK:n kansainväliseen valon ja valoon perustuvan teknologian teemavuoteen 2015.

Kilpailuun osallistui peruskoululaisia ja lukiolaisia ympäri maata.

Videoita arvioinut raati valitsi kaksi voittajaa: Kouvolan yhteislyseon opiskelija Ville Puurin sekä Virojoen koulun 1.-luokkalaisten ryhmän, “Vaahtopossut”. Kilpailun palkintoina oli ekokauppa Ruohonjuuren tuotepaketti ja suomalainen KeepLoop-mobiilimikroskooppi.

Puurin videossa “Valoa ilmassa” esiintyy monia valon ilmenemismuotoja: videossa on kuvattu muun muassa auringon, kuun, tähtien ja revontulten valoa. Video esittelee oivaltavalla tavalla valon merkitystä luonnossa. Toteutus oli teknisesti erinomainen ja kokonaisuus tasapainoinen ja miellyttävä. Katso Puurin video:

Virojoen koulun oppilaiden näkemys valosta luonnossa oli aito ja luonnonläheinen. Videolla esiteltiin erilaisia havaintoja valosta luonnossa sekä oppilaiden omia piirroksia valosta:

Kilpailun tavoitteena oli aktivoida koululaisia ja lukiolaisia havainnoimaan luontoa ja erityisesti valon merkitystä luonnossa.

Valo on oppiainerajat ylittävä teema: valosta puhutaan paljon fysiikassa ja kemiassa, mutta ilman sitä myös elämä maapallolla olisi lähes mahdotonta. Valoon luonnossa vaikuttavat myös maantieteellinen sijainti ja vuodenajat. Sillä on myös terveysvaikutuksia ja esteettistä arvoa.

Kuvaamalla valoa voikin yhdistää aiheita, joita käsitellään fysiikassa, kemiassa, biologiassa, maantieteessä, terveystiedossa ja kuvataiteessa.

Katso lisää kilpailuun lähetettyjä videoita.

Teksti: Justus Mutanen. Kuva: Ville Puurin voittajavideosta ”Valoa ilmassa”.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail