StarTti projektiopiskelua tukevaan toimintakulttuuriin

LUMA-keskus Suomi juhlistaa lähestyvää Suomen itsenäisyyden juhlavuotta 2017 käynnistämällä innovatiivisen StarT-hankkeen, joka antaa konkreettisia työkaluja ja tukea käytännön tasolla toteuttaa luovaa ja tieteenaloja eheyttävää projektityöskentelyä mm. päiväkodeissa, peruskouluissa, lukioissa ja harrastusryhmissä. StarTin tavoitteena on luoda Suomeen aivan uudenlainen, opetussuunnitelman perusteiden tavoitteitakin tukeva toimintakulttuuri, jossa lasten ja nuorten projektityöt ovat keskiössä. Ansioituneimmat projektityöt voivat edetä alueellisille StarT-festareille ja edelleen kansalliseen StarT-gaalaan. Jokainen lapsi ja nuori voi todella olla tähti!

StarT-sanassa Star tarkoittaa, että jokainen lapsi tai nuori voi olla tähti, ja T tarkoittaa mm. tulevaisuuden tekijöitä, tiedettä, teknologiaa, tutkimusta, taidetta, taitoa, tahtoa, terveyttä, tunnetta ja tiimityötä.

Yhteisöllisyyttä ja oppimista projekteista

StarT-toimintamallissa 3-19-vuotiaat lapset ja nuoret tekevät tiimeittäin pienempiä tai isompia toiminnallisia projektitöitä LUMA-teemoihin liittyen. Päämääränä on toteuttaa projektitöitä päiväkodeissa, peruskouluissa ja lukioissa sekä harrastusryhmissäkin, kuten kerhoissa, monipuolisessa yhteistyössä ympäröivän yhteiskunnan, kuten yritysten ja yliopistojen kanssa.

Oppimateriaalia ja ideoita projekteihin

LUMA-keskus Suomi tulee tuottamaan projektityöskentelyn tueksi runsaasti materiaalia suomeksi ja ruotsiksi sekä englanniksikin. StarT-verkkosivusto tulee jakamaan materiaaleja kaikkien halukkaiden saataville, levittämään hyväksi koettuja käytänteitä sekä tarjoamaan online-tukea projekteja ohjaajille. Lisäksi luvassa on koulutusta projektityöskentelyn toteuttamisesta opettajille ja ohjaajille kaikilla opetuksen tasoilla.

Innokkaat StarT-lähettiläät auttavat toteutuksessa

Jotta oppiaineita eheyttävän projektityöskentelyn aloittaminen ja StarT-toimintakulttuurin omaksuminen kävisi vaivattomasti, LUMA-keskukset kouluttavat opettajksi opiskelevista, teekkareista ynnä muista vapaaehtoisista StarT-lähettiläitä, jotka auttavat tiimejä kouluissa ja päiväkodeissa projektien aloittamisessa.

Tieteen ja taiteen yhdistelmällä opitaan ja siirretään opittua

Tieteen ja taiteen rajapintaan voidaan rakentaa yhteisöllistä toimintaa
esimerkiksi tiedeteatterin muodossa. Projektitöiden tuloksena syntyvissä luomuksissa luonnontieteitä, matematiikkaa ja teknologiaa on tarkoituksena luovasti yhdistää muihin tieteenaloihin sekä taiteenaloihin, kuten musiikkiin, kuvataiteeseen, draamaan sekä liikuntaan.

Jokainen lapsi ja nuori voi olla tähti

StarT-toimintamalli on neliportainen. Mahdollisuus edetä siinä kannustaa jokaista lasta ja nuorta toteuttamaan projekteja sekä kouluissa ja päiväkodeissa että vapaa-ajan harrastusten lomassa. Jokainen projektin toteuttaja saa ansaitsemansa kunnian kouluissa, päiväkodeissa ja harrastusryhmissä järjestetyillä StarT-päivillä, jossa kaikki projektityöt ja niistä syntyneet luomukset pääsevät esille. Näistä äänestetään parhaat LUMA-keskusten järjestämille alueellisille StarT-festareille, joissa koko yhteisö on mukana kannustamassa omia edustajiansa. Ansioituneimmat projektityöt ja luomukset palkitaan kansallisessa StarT-gaalassa.

Lisää tietoa tulossa lähiaikoina. Seuraa LUMA.fi-portaalia ja LUMA-uutiskirjettä.

LUMA-keskus Suomi toteuttaa StarT-hankkeen osana Suomi 100 -juhlavuotta.

Hankkeessa mukana olevat yhteistyötahot julkistetaan myöhemmin.

StarT-toimintakulttuuri on tarkoitus jalkauttaa hankkeen myötä osaksi suomalaista kasvatus- ja opetusalaa.

Teksti: Jenni Vartiainen.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail