Vuoden 2016 LUMA-toimijat esittäytyvät: Marianne Juntunen haluaa turvata maailman tulevaisuuden luonnontieteiden avulla

LUMA-keskus Suomi palkitsi kesäkuussa 2016 Vuoden LUMA-toimijoita. Esittelemme nyt yhden palkituista. Marianne Juntunen on ansiokkaasti edistänyt kestävää kehitystä ja sen mukaisten elintapojen omaksumista sekä nuorten että opettajien keskuudessa jo vuosien ajan ympäri Suomen.

Miten olet päätynyt mukaan LUMA-aineiden opetuksen pariin?

Turhauduin opiskelemaan pelkkää kemiaa teknillisessä yliopistossa, koska halusin vaikuttaa laajemmin maailman tilaan kemian avulla. Siellä olisi pitänyt jäädä tutkimaan vain jotain tiettyä yhtä asiaa laboratorioon tai hakeutua teollisuuden leipiin. Halusin tuoda esiin enemmän kemian kuluttajanäkökulmaa ja kansalaisvaikuttamisen ulottuvuuksia luonnontieteissä. Niinpä päätin kouluttautua myös kemian opettajaksi ja kemian opetuksen tutkijaksi.

Minkälaisia hyviä toimintatapoja, menetelmiä ja käytäntöjä olet luonut tai kehittänyt?

Oma väitöstutkimukseni käsitteli kokonaisvaltaista ja tutkimuksellista kestävän kehityksen opetusta kemiassa. Viimeisin puristukseni on tämä opas yhdessä Suomen Luonnonsuojeluliiton kanssa. Haluan vaikuttaa sen puolesta, että ilmastonmuutos, eliökirjon kuudes massasukupuuttoaalto ja valtamerien happamoituminen sekä roskaantuminen pysäytetään. Haluan maailman, jossa eläimillä on itseisarvo yksilöinä, biokertyvät ja hormoniaktiiviset kemikaalit ovat menneisyyttä, kiertotalous toimii aidosti ja laajasti, sekä metsäpinta-ala maapallolla on paljon nykyistä suurempi. Näin suojellaan lapsia ja meitä kaikkia, sillä edistämässäni tulevaisuudessa kaikki ovat terveempiä. Ihmiset pystyvät silloin yhä elämään nyt aavikoituvilla tai meren alle jäävillä kotiseuduillaan.

Mihin suuntaan haluaisit jatkossa kehittää LUMA-aineiden opetusta?

Toivoisin, että ykkösteemana kaikessa olisi maailman tila. Tieteelliset skenaariot ja vahva kansainvälinen konsensus ovat tunnustaneet, että jos suuria muutoksia ei saada aikaan, nykyisen kaltainen turvallinen ja luonnonrikas maapallomme muuttuu pian paljon ja peruuttamattomasti. Toivoisin, että ensisijaisesti opiskeltaisiin sitä, kuinka LUMA-aineiden avulla voidaan kehittää maailmaa ja arkeamme kestävästi eettisempään ja kiertotalouden suuntaan. Uskon, että opettajissa on paljon muutosvoimaa ja viisautta. Mahdollisuuksia on paljon, tutkikaamme niitä yhdessä oppilaiden kanssa!

Mitä ajatuksia Vuoden LUMA-toimija -tunnustus sinussa herätti?

Olen palkinnosta hyvin otettu, yllättynyt ja kiitollinen. Eniten olen iloinen siitä, että esille tuomani aiheet saavat lisää näkyvyyttä. Itse en kaipaa julkisuutta, mutta kai sitä välillä tarvitaan henkilökuvia isojen asioiden kärkeen.

Kiitokset ja onnittelut!

Kuva: Helsingin yliopisto.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail