Vuoden 2016 LUMA-toimijat esittäytyvät: Aulikki Laine kannustaa lähtemään ulos luokkahuoneesta

LUMA-keskus Suomi palkitsi kesäkuussa 2016 Vuoden LUMA-toimijoita. Esittelemme nyt yhden palkituista. Aulikki Laine on monipuolinen ja innostava ympäristökasvattaja, jolle tärkeää on maailman tilaan vaikuttaminen.

Miten olet päätynyt mukaan LUMA-aineiden opetuksen pariin?

Lähdin yliopistolle lukemaan biologiaa, koska totesin lukioaikana ympäristönsuojelun olevan maailman tärkein asia. Myöhemmin luin itseni opettajaksi ja päädyin ympäristökasvattajaksi.

Minkälaisia hyviä toimintatapoja, menetelmiä ja käytäntöjä olet luonut tai kehittänyt?

Olen opiskellut ja opettanut luokkahuoneen ulkopuolista opetusta. Sitä on tehty enemmän Ruotsissa kuin Suomessa, ja siellä on asiasta runsaasti kirjallisuuttakin. Ei oppiaineiden opetus ulkona vastaa hyvin uuden opetussuunnitelman perusteita. Monet opettajat ovat innostuneet ulko-opetuksesta, mutta suurin osa tekee sitä mielestään liian vähän.

Mihin suuntaan haluaisit jatkossa kehittää LUMA-aineiden opetusta?

Tahtoisin LUMA-aineiden opiskelun olevan kokeellista, konkreettista tekemistä, joka tapahtuisi paljolti ulkotiloissa. Oppilaat innostuvat konkreettisesta tekemisestä. Heidän tulisi myös itse saada tutkia enemmän opiskeltavan aiheen sisällä sitä, mistä he ovat itse kiinnostuneet.

Mitä ajatuksia Vuoden LUMA-toimija -tunnustus sinussa herätti?

Olen hyvin kiitollinen tunnustuksesta. Päijät-Hämeen alueen LUMA-opettajat ovat mahtavaa sakkia ja he ovat tehneet käytännön työn oppilaiden kanssa. Minä olen vain innostanut heitä toimimaan.

Kiitokset ja onnittelut!

Kuva: Lauri Vihma.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail