Vuoden 2016 LUMA-toimijat esittäytyvät: Pekka Pihola auttaa lapsia löytämään omat piilevät lahjansa

LUMA-keskus Suomi palkitsi kesäkuussa 2016 Vuoden LUMA-toimijoita. Esittelemme nyt yhden palkituista. Pekka Pihola on viime vuosina tehnyt pyyteetöntä työtä lasten ja nuorten innostamiseksi LUMA-aineiden pariin robottiohjelmoinnin kautta sekä opettajien kouluttamiseksi aiheesta.

Miten olet päätynyt mukaan LUMA-aineiden opetuksen pariin?

Oma kiinnostukseni ohjelmoitaviin koneisiin, kuten robotteihin, heräsi jo lapsena ja siitä tuli sittemmin myös työ. Olen koulutukseltani hienomekaanikko ja koneautomaatioinsinööri sekä suorittanut myös markkinointitutkinnon. Kokemusta minulla on automaatiosta noin 40 vuoden ajalta.

Tänäpäivänä robotiikka kiinnostaa laajasti myös opettajia. Onhan se motivoiva ja palkitseva alusta ohjelmoinnin opettamiseen. First Lego Leaguen eteen harrastuspohjalta tekemäni työn kautta kävi kuitenkin ilmi, että ilman kunnollista suomenkielistä, perusopetukseen sopivaa ohjelmoinnin ja robotiikan oppikirjaa tämä hyvä asia ei lähde etenemään. Yhteistyökumppaniksi kirjaprojektiin valikoitui Innokas-verkosto (Helsingin yliopisto), josta olin kuullut paljon hyvää.

Minkälaisia hyviä toimintatapoja, menetelmiä ja käytäntöjä olet luonut tai kehittänyt?

Kovin paljoa en ole itse keksinyt. Sen sijaan Seymour Papert ja Dean Kamen, joiden viitoittamaa tietä tässä koitan kulkea, ovat ymmärtäneet jotain suurta jo aikaa sitten – sen, että jokainen lapsi on syntyjään utelias tutkija ja insinööri. Me aikuiset voimme joko tukahduttaa tämän, tai auttaa lapsia löytämään omat piilevät lahjansa altistamalla heitä kilvoittelemaan keskenään tieteen ja tekniikan aloilla. ”You get what you celebrate!”

Mihin suuntaan haluaisit jatkossa kehittää LUMA-aineiden opetusta?

”Kahden lapsen isänä ajattelen, että ihan jokaisella lapsella pitää olla mahdollisuus löytää itsestään muutakin kuin oma sisäinen urheilusankari, tositeeveesinkku, puhelinmyyjä, matkaopas, poliisi ja tikkataulu. Satakunnassa tehdään nyt omaa FLL-alueturnausta, isolla porukalla, ja innostus on valtaisa. Mukana on maakunnan kehitysyhtiö, opetustoimen kehitys, Sataedu ja SAMKUlvilan kaupunki, liuta rehtoreita ja vielä isompi joukko opettajia sekä paikallisia yrityksiä. Tapahtuma on mitoitettu 250 lapselle, ja jo nyt tiedetään että tämä tulee täyteen. Viimeksi järjestäjät kertoivat kutsuvansa Kiinasta muutaman joukkueen erään yhteistyöprojektin puitteissa (totta kai, onhan FLL myös kansainvälisyyskasvatusta).

Mitä ajatuksia Vuoden LUMA-toimija -tunnustus sinussa herätti?

Kun on käyttänyt minkä tahansa yhteisen hyvän eteen tuhansia tunteja ja enemmän euroja, niin kyllä se ihan oikeasti lämmittää mieltä jos joku huomaa. Vaan ei tämä projekti ole ollut itseltä pois, päin vastoin. Lasten vilpitön riemu ja into tutkia uusia asioita, kokea yhdessä ja haastaa oma kekseliäisyytensä, oma sisäinen insinööri ja tiedemies, tulevat aina olemaan palkinnoista parhaita.

Kiitokset ja onnittelut!

Kuva: Tuomo Einiö. Pisteiden kirjaaminen on tarkkaa työtä. Kuvassa Pekka Pihola FLL-pilottiturnauksessa Helsingin Kaapelitehtaalla 21.5.2016.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail