StarTista uutta potkua esiopetuksen ja perusopetuksen LUMA-yhteistyöhön

Esikoulu ja perusopetus tiivistävät yhteistyötään entisestään StarTin avulla Lahdessa. Siellä StarT-projektissa tulee näkymään hiihdon MM-kisat.

StarT-hanketta esiopetuksessa kokeilee Sirpa Saimovaara (kuvassa) Timonkadun päiväkodista (entinen Mukkulan pk). Päiväkodin esiopetusryhmät toimivat samassa rakennuksessa Mukkulan peruskoulun kanssa. Esiopetuksen puolelta hankkeeseen on lähtenyt mukaan neljä opettajaa opetusryhmineen.

Saimovaara kertoo, että StarT-hanke otettiin ilolla vastaan niin esiopetuksen kuin perusopetuksenkin puolella. Päiväkodissa on jo 1990-luvulta asti toteutettu monia LUMA-hankkeita ja opettajat ovat toimineet Lahden LUMA-työryhmässä, joka pohtii uusia ideoita LUMA-aineiden opetuksen tueksi. Koululla on toiminut jo usean vuoden ajan LUMA-tiimi, johon kuuluu opettajia esiopetuksesta perusopetuksen 9. luokkaan asti. StarT sopii niin esiopetuksen kuin koulunkin LUMA-perinteeseen sekä tukee uutta opetussuunnitelmaa. Esiopetuksessa ja koulussa on osallistuttu myös LUMA SUOMI -kehittämisohjelman Koulutuksesta kouluun -hankkeeseen, jonka toivottaisiin integroituvan StarTin yhteyteen.

StarT-hanke tarjoaa projekteihin uutta näkökulmaa sekä asiantuntijuutta

Saimovaaran mukaan StarTin merkitys yhteiselle LUMA-toiminnalle on suuri: ”Vaikka kokemusta on, aina kun tulee asiantuntijuutta, uutta näkökulmaa ja tutkimusta sekä ulkopuolista apua, sillä on valtava arvo. Tämä (StarT-hanke) vaikutti selkeältä ja inspiroivalta, että varmasti löytyy tälle vuodelle mielekästä sisältöä.” Projektien toteuttaminen on Saimovaaran mukaan koettu LUMA-tiimissä mielekkääksi, sillä se istuu heidän toimintatapaansa hyvin: täydentää ja tuo jotain uutta, sekä on linjassa jo olemassa olevan toimintaidean kanssa. Saimovaara kertoo, että Mukkulassa on aiemminkin järjestetty projekteja, joissa on ollut erilaisia painotuksia eri vuosina. Esikoulun puolella on toteutettu sekä omaa LUMA-toimintaa että peruskoulun kanssa yhteistä toimintaa jonkin painotuksen puitteissa.

Hiihdon MM-kisahuuma tulee näkymään myös koulun StarT-projekteissa

Esikoulun kaikki neljä opetusryhmää ovat mukana StarT-hankkeessa, mutta vielä ei ole varmaa, toteutetaanko siellä yksi iso yhteinen projekti, vai neljä pienempää projektia. Myöskään varsinaisia StarT-projekteja ei ole vielä tarkemmin ehditty suunnitella, sillä työryhmä on ehtinyt kokoontua vasta kerran ennen haastattelua, mutta Saimovaaran mukaan esikoulussa ja varmasti myös peruskoulun puolella ollaan kiinnostuneita lähtemään liikkeelle ilmiöpohjaisen oppimisen periaattein. Se on kuitenkin Saimovaaran mukaan melko varmaa, että Lahdessa vuonna 2017 järjestettävät hiihdon MM-kisat näkyvät StarT-projekteissa jollakin tasolla, sillä koulupuoli tulee toimimaan isosti MM-kisojen tiimoilta sekä osallistumaan monin tavoin MM-kisateemaan. Saimovaara toteaa, että tähän kannattaisikin siis yhdistää myös LUMA-vinkkeli, sillä StarTista löytyy sopiva teema ja sen alaisia aihepiirejä kisojen yhteyteen, esimerkiksi hyvinvointi ja terveys. Koulussa on juuri alkamassa suunnitteluvaihe, joten jäämme innolla odottamaan sieltä saapuvia projekteja näkyväksi ensin koulun yhteiseen StarT-päivään ja sieltä eteenpäin valittuja projekteja StarT-festareille ja -gaalaan.

StarTiin ehtii ilmoittautua lukuvuodeksi 2016–2017 mukaan 15.11.2016 asti »

Teksti: Emma Karjalainen. Haastateltavan kuva: Jenni-Maria Könönen.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail