Oppimisyhteisöjen omat StarT-päivät Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi

StarTissa on tällä hetkellä mukana yli 460 oppimisyhteisöä Suomesta ja 200 ulkomailta. Tiedossa on onnistumisen iloa tuhansien upeiden projektien muodossa ympäri maan ja sen rajojen ulkopuolellakin.

StarTissa kannustetaan järjestämään oppimisyhteisön oma StarT-päivä, jossa projekteja esitellään oman yhteisön jäsenille. Päiville voi kutsua perheitä, yhteistyökumppaneita ja lähimedian. StarT-päivillä tuodaan esille suomalaisten lasten ja nuorten sekä oppimisyhteisöjen osaamista. Lisäksi StarT-päiviä nostetaan myös LUMA-keskus Suomen sivustoilla jaa sosiaalisessa mediassa. Lue vinkit oman onnistuneen StarT-päivän järjestämiseen!

StarT-päivän ei tarvitse olla suuri tapahtuma. Sen ensisijaisena tavoitteena on, että lapset ja nuoret pääsevät keskiöön ja esittelevät tehtyjä projekteja muille, jolloin kaikki voivat oppia! Lapset ja nuoet kannattaa ottaa myös mukaan suunnittelemaan StarT-päivää

Kannustamme etenemään tarvittaessa pienin askelin. Ensimmäisenä vuonna ohjelmassa voi olla jotain pienempää ja seuraavana taas vähän enemmän. StarT-luomuksia voi esitellä esimerkiksi:

  • Osana LUMA-viikon tapahtumia
  • Osana jotain muuta oppimisyhteisön olemassa olevaa tapahtumaa
  • Välituntitempauksena

Onnistuneita oppimisyhteisöjen käytänteitä toteuttaa StarT-projekteja palkitaan StarT-festareilla. Parhaat pääsevät kansalliseen gaalaan 23.5.2017. Hyvän käytänteen raporttiin tulee liittää video omasta StarT-päivästä.

Jos haluat antaa lasten ja nuorten projektiluomuksille suurempaa näkyvyyttä, kannatta tehdä StarT-päivästä laajempi. Muutamia seikkoja voi ottaa huomioon, jotta päivän järjestäminen käy mahdollisimman jouhevasti.

1. Muodostakaa StarT-toimikunta
Toimikuntaan voi kutsua oppimisyhteisön oman henkilökunnan lisäksi vanhempia tai vanhempainyhdistyksen edustajia, lapsia ja nuoria sekä oppilaskunnan hallituksen edustajia. Lisäksi toimikunnassa voi olla paikallisseurojen aktiiveja, esim. Lions Clubin edustaja. Lähiyrityksistä voi myös kutsua jäseniä toimikuntaan. Toimikunnan ei tarvitse olla suuri, mutta sidosryhmiä kannattaa aktivoida.

2. Tehkää alustava suunnitelma
Toimikunnan ensimmäisessä kokoontumisessa tehdään alustava suunnitelma tapahtumasta, jossa sovitaan StarT-päivän päivämäärä, aikataulu ja pääpiirteet. Lisäksi kannattaa sopia jo heti alussa StarT-päivän luonteesta: onko se osa jotain muuta oppimisyhteisön tapahtumaa vai oma tapahtuma? Onko kyseessä messumainen tilaisuus vai ennemmin toiminnallinen tapahtuma, jossa luomuksia päästään testaamaan käytännössä?

StarT-päivän yleisö kannattaa myös päättää ajoissa. Onko kyseessä avoin tapahtuma, johon kutsutaan myös vanhemmat ja muut kiinnostuneet vai pidetäänkö tapahtuma oppimisyhteisön sisäistä yhteisöllisyyttä edistävänä suljetumpana tapahtumana?

Paikalliselle medialle kannattaa vinkata StarT-päivästä. Paikallislehdet, seurojen julkaisut ja lähiyritysten sisäiset uutiset saattaisivat olla hyvinkin kiinnostuneita.

3. Luomusten esittely
Päättäkää, miten projekteissa syntyneet luomukset esitellään: tarvitaanko pöytiä tai posteritelineitä? Tarvitaanko esittelyä varten sähköpistokkeita tai vesipisteitä? Voisiko esittely muodostaa jonkinlaisen polun koko rakennusta hyödyntäen? Miten muut kuin projekteja toteuttaneet lapset ja nuoret voisivat aktiivisesti osallistua esittelytilaisuuteen ja oppia muiden luomuksista?
Voisivatko luomukset olla esillä verkossa ennen ja jälkeen StarT-päivän?

4. Festareille ehdolle asetettavien luomusten valinta
Kootkaa tuomaristo. Tuomaristossa voi olla esimerkiksi opettajia ja muita sidosryhmien edustajia. Myös lasten ja nuorten vertaistuomarointia voi hyödyntää. Vanhemmat eivät välttämättä pysty toimimaan objektiivisesti tuomaristossa, jos oma lapsi on ollut toteuttamassa projektia, joten heidän rekrytoimista tuomaristoon kannattaa pohtia tarkkaan. Löytyisikö lähiyrityksistä jäsen tuomaristoon? Voisiko yritys ehkä sponsoroida palkintoja ansioituneille tiimeille? Myös korkeakouluista voi löytyä innostuneita tutkijoita ja opettajia tuomaroimaan töitä!

5. StarT-päivän muu ohjelma
Miettikää, mitä muuta ohjelmaa StarT-päivässä voisi olla? Ehkä demonstraatioita, musiikkiesityksiä, työpajoja… Voisivatko lapset ja nuoret olla aktiivisesti mukana ideoimassa ja toteuttamassa muuta ohjelmaosuutta?

6. Hyödyntäkää StarT-lähettiläitä StarT-päivän järjestämisessä
StarTin välittämät lähettiläät voivat avustaa projektitöissä, mutta myös StarT-päivillä. Hyödynnä tämä resurssi! Katso alueesi lähettiläät StarT-materiaalipankin Lähettiläät -osiosta.

Muistathan ilmoittaa oman StarT-festarisi ajankohdan esimerkiksi mediavinkkejä varten 15.12.2016 mennessä!

Ilmoittaudu StarTiin 15.12.2016 mennessä.

LUMA-keskus Suomi toteuttaa StarT-hankkeen osana Suomi 100 -juhlavuotta.

Teksti: Jenni Vartiainen.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail