Tiede- ja työelämäpäivät houkuttelivat nuoria ja opettajia tutustumaan LUMA-alojen mahdollisuuksiin

Joensuussa järjestettiin 9.12.2016 luonnontieteistä kiinnostuneille yhdeksäsluokkalaisille, lukiolaisille ja heidän opettajilleen tiede- ja työelämäpäivä teemalla ”Urapolut ja työelämävalmiudet”. Päivän tarkoituksena oli lisätä uravalintoja suunnittelevien oppilaiden ja opiskelijoiden tietämystä luonnontieteellisestä koulutuksesta ja siihen liittyvästä yritystoiminnasta.

Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksen (osa LUMA-keskus Suomea) ja luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnan järjestämään tapahtumaan saapui reilut kaksi sataa innokasta yhdeksäsluokkalaista ja lukiolaista sekä parikymmentä opettajaa ympäri maakuntaa, mikä kertoo siitä, että tämänkaltaisille tilaisuuksille on tilausta.

Aamupäivän aikana tiedekunnan laitosten ja näiden alojen yritysten edustajat kertoivat urapoluistaan ja oman alansa mahdollisuuksista. Ensimmäiset puhujat Markku Hauta-Kasari ja Johanna Tanninen (FastRoi) kertoivat tietojenkäsittelytieteen työelämämahdollisuuksista ja urapoluista, ja erityisesti Johannan tarjoama esimerkki tietojenkäsittelyn yhdistämisestä hoiva-alaan kiinnosti nuorta yleisöä. Matematiikan mahdollisuuksista ja urapoluista oli kertomassa Jarno Talponen ja Juha Purmonen (Joensuun Tiedepuisto). Fysiikan näkökulmasta päivän teemoja avasivat Seppo Honkanen ja Veli-Pekka Leppänen (Nanocomp).

Puheiden aikana kuulijat innostuivat kyselemään TodaysMeet-palvelun avulla esimerkiksi alojen vaatimuksista, palkkauksista, niillä vaadittavista taidoista sekä yritysten liikevaihdoista. Hyväntuuliset puhujat vastailivat kysymyksiin mukavasti, ja selvästi esitykset auttoivat nuoria näkemään, missä kaikkialla tietotekniikan, matematiikan ja fysiikan taitoja tarvitaan.

Tauon jälkeinen toinen osuus alkoi Pekka E. Hirvosen pitämällä esityksellä tiedekunnan tarjoamasta opettajankoulutuksesta ja tämän myötä avautuvista työ- ja uramahdollisuuksista. Huolimatta opettajan työn näennäisestä tuttuudesta yleisö esitti hyviä kysymyksiä esimerkiksi opettajaopinnoissa tarvittavista taidoista.

Kemian osuudesta vastasivat Mika Suvanto ja Esa Puukilainen (Vauhti Speed). Puhujat avasivat kemian tarpeellisuutta ja mahdollisuuksia esityksissään laajasti, ja erityisesti Esan esitys kemian sovelluksista hiihtovoidemarkkinoilla innosti yleisöä. Myöhäisaamupäivästä kuultiin vielä Tommi Nymanin ja Greta Waissin (Linnunmaa) esitykset biologian urapoluista sekä Jouni Pykäläistä ja Kalle Eerikäistä (Suomen Sijoitusmetsät) metsätieteiden perspektiivistä. Vaikka pitkähkö aamupäivä ja lounastauon tarve saivat yleisön liikehtimään aavistuksen levottomasti, kiinnostavat puhujat saivat yleisöstä irti hyviä kysymyksiä, ja erityisesti Esan esittämät kouriintuntuvat esimerkit suksivoidekehityksestä saivat yleisön esittämään kysymyksiä esimerkiksi kehitystyön aikajänteestä sekä yritystoiminnan ympäristövaikutuksista.

Lounastauon jälkeen nuoret jalkautuivat ainelaitoksille perehtymään täsmällisemmin laitosten tutkimustoimintaan. Tietojenkäsittelytieteellä perehdyttiin esimerkiksi värilaboratorioihin ja spektrikameroihin, fysiikalla uuteen virtuaaliseen optiikan laboratorioon, ja biologialla ja kemialla autenttisiin opiskelija- ja tutkimuslaboratorioihin. Matematiikan pajassa syvennyttiin todennäköisyyslaskennan kiehtovaan maailmaan niin korttipelien kuin klassisen Monty Hallin ongelman kokeellisen todentamisen myötä. Vierailuille riitti mukavasti oppilaita ja opiskelijoita, ja todellinen ympäristö ja innostavat esittelijät saivat jo hieman väsyneet vierailijat viihtymään yliopistomaailmassa pitkälle iltapäivään saakka!

Opettajilta saadun palautteen mukaan valtaosa paikalle saapuneesta nuorisosta oli vilpittömän kiinnostuneita luonnontieteistä ja matematiikasta, ja päivä sujuikin kokonaisuudessaan mainiosti. Opettajilta tuli päivästä myös kiitosta, ja päiville toivotaan jatkoa myös tulevina vuosina. Kiitos kaikille päiville osallistuneille!

Teksti: Risto Leinonen. Kuvat: Mikko Kesonen ja Jesse Hietala.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail