Koulu sai oman nimikkokuutin – teot näkyväksi kestävän kehityksen viikolla

Luontokuvaaja Juha Taskinen vieraili espoolaisessa Vanttilan koulussa helmikuussa kertomassa saimaannorpista koulun Suomi 100 -teemavuoden aloitusjuhlassa. Kaikkiaan noin 500 lasta ja noin 50 opettajaa vaikuttui saimaannorpan elämästä ja suojelusta. Taskinen lupasi myös, että koulu saa keväällä syntyvistä kuuteista oman nimikkokuutin.

Kuntavaalien innoittamana kukin luokka antoi tulevalle Vanttilan kuutille oman nimiehdotuksensa. Vaalimainoksessa oli kaikkiaan 24 ehdokasnimeä. Ehdokkaina olivat mm. Vilppu, Vantsu, Pisara, Wilpéri, Fantti, Karkki, Maano ja Kulta. Perjantai 24. maaliskuuta oli virallinen vaalipäivä ja alkuviikko oli ennakkoäänestysaikaa. Kuuttivaalien voittajaksi äänestettiin Karkki.

Nimikkokuutti Karkki syntyi tänä keväänä Haukivedellä, Linnansaaren kansallispuistossa. Karkin emä on Taskiselle tuttu Eerika. Synnytys tapahtui ihmisten kolaamaan apukinokseen. Nyt kuutti painaa jo yli 20 kiloa ja sukeltaa yli 4 minuutin saalistussukelluksia emänsä kanssa ahvenien perässä.

Kuuttivaalit olivat osa koulun vaikuttamisprojektia, jolla Vanttilan lapset ja nuoret haluavat vedota saimaannorpan suojelun puolesta. Halu suojella ja kertoa norpista heräsi Taskisen vierailun jälkeen. Osa oppilaista on mm. kirjoittanut ja piirtänyt vetoomuksia norpan suojelemiseksi. Tässä yksi 2. luokkalaisten luontokerholaisten vetoomus:

”Miten norppia voisi auttaa, että ne voisivat lisääntyä? Katiskat voisi vaihtaa verkkojen tilalle Saimaan alueella, ettei norppa takertuisi verkkoihin ja kuolisi. Retkeilijät eivät häiritsisi norppia. Kesämökit kannattaisi rakentaa kauemmas norppien pesimä- ja oleskelupaikoista. Talvella moottorikelkat voivat häiritä norppia. Saimaannorppia pitää suojella, koska saimaannorppia elää vain Suomessa. Jos saimaannorppia ei auteta, ne voivat kuolla sukupuuttoon ja hävitä kokonaan maailmasta.”

Toukokuussa, jäiden lähdettyä avautuneesta WWF:n Norppalivestä saa seurata norppien, ehkä myös Karkin elämää.

Teksti: Tanja Lehtonen, biologian, maantiedon ja terveystiedon opettaja, ja Annukka Sukselainen, luokanopettaja sekä biologian ja maantiedon opettaja. Kuva: Juha Taskinen. Kuvassa norpat Karkki ja Eerika.


Euroopan kestävän kehityksen viikkoa vietetään myös Suomessa 30.5.–5.6.2017. Kyseessä on koko Euroopan yhteinen aloite, jolla edistetään ja tehdään näkyväksi kestävän kehityksen hankkeita ja projekteja. #ESDW

 


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail