Kansainvälisessä StarT-gaalassa palkittiin lapsia, nuoria ja oppimisyhteisöjä Jordaniasta, Portugalista, Suomesta ja Turkista tiede- ja teknologiaprojektien ansiokkaasta toteutuksesta

Tänään järjestetyssä kansainvälisessä StarT-gaalassa palkittiin International LUMA StarT 2018 -palkinnonsaajat. Palkinto jaettiin kolmelle parhaalle luonnontieteisiin, matematiikkaan tai teknologiaan liittyvälle projektityölle, joita lapset ja nuoret ympäri maailmaa ovat toteuttaneet. Voitot menivät tiimeille Portugalista, Turkista sekä Suomesta. Voittaneissa projekteissa nuoret ovat suunnitelleet kaivosonnettomuuksien ennaltaehkäisyyn turvakypärään liitettävän mittauslaitteiston sekä perustaneet oman kerhon, jonka tarkoituksena on edistää ympäristötietoutta omassa yhteisössä. Päiväkoti-ikäisten lasten kanssa taas on opittu historiasta ja entisaikojen elämästä eläytymällä koko lukuvuoden aikana kivikauden elämään.

International LUMA StarT Award (palkittavat lasten ja nuorten tähtitiimit)

  • Baret Care,  oppilaat Halil Ataberk Bakırcı, Ahmet Efe Bakırcı ja muut, Turkki
  • EcoChange, Agrupamento de escolas de Alcanena, oppilaat: Bárbara Correia, Catarina Naia, Guilherme Santos, José Coutinho and Maria Farinha, Portugal
  • Hyppy kivikauden elämään: talvi, Päiväkoti Piilometsä, Suomi

Lisäksi palkinto jaettiin kolmelle oppimisyhteisölle parhaasta opetuskäytänteestä monialaisen ja ilmiöpohjaisen projektioppimisen toteuttamiseen liittyen. Palkitut oppimisyhteisöt tulevat Jordaniasta, Turkista ja Suomesta. Palkittavissa opetuskäytänteissä esitellään malleja arjen ja yläkoulun matematiikan yhdistämiseen, päiväkoti-ikäisten lasten oppimiseen toimimalla tutkijoina sekä lähes sadan koulun yhteistyöhön tiede- ja teknologiaoppimisen saralla. Tuomaristo on arviointiperusteissaan kiinnittänyt huomioita erityisesti luovuuteen, omaperäisyyteen, monitieteisyyteen sekä yhteisöllisyyteen.

International LUMA StarT Education Award (parhaista opetuskäytänteistä palkittavat oppimisyhteisöt)

Toista kertaa toteutettava International LUMA Start Award -palkintojenjako on yliopistojen tiede- ja teknologiakasvatusta edistävän LUMA-keskus Suomen ideoima.

StarT-toimintaan oli lukukaudelle 2017-2018 ilmoittautunut 500 projektityötä sekä yli 100 hyvää opetuskäytännettä 20 maasta.

”Avain menestykseen on uteliaisuus, luovuus ja yhteistyö. Näitä taitoja tarvitaan aikamme pirullisten ongelmien ratkaisemiseen. StarT-osallistujat ovat projekteissaan osoittaneet kaikkia näitä taitoja, joista on heille hyötyä kaikilla elämän osa-alueilla tulevaisuudessa” – opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen

StarT-gaalassa palkittiin myös yleisön suosikki sekä aktiivisin maa.

Lisäksi jaettiin Suomen kansalliset parhaat -palkinnot kymmenelle parhaalle lasten ja nuorten projektitiimille ja kymmenelle oppimisyhteisölle.

Yleisön suosikit

Kansainvälinen yleisöäänestys toteutettiin StarTin YouTube-kanavalla. Kansainvälisesti äänestyksessä oli mukana noin 100 videota ja eniten ääniä saivat:

  • Projektitöiden osalta  Waste Busters -tähtitiimi projektillaan “Lemna grinder”, oppilaat: Zeynep Sude Çetin, Bora Özkan, Zeynep Eyüpoğlu, Berfin Elçin, Kerim Berber, Umay Eskialp, Melike Damla Özdemir, Aslıhan Eşkin, Gizem İdil Tunçbilek ja Bilgesu Gökçenur. Turkki.
  • Hyvien opetuskäytänteiden osalta StarT Day in S.O.S. Project Schools, S.O.S. (Save Our Species) -projekteja toteuttaneiden koulujen välinen yhteistyö, Turkki.

Kansallisessa sarjassa eniten yleisöääniä sai Luovan luonnontieteen ryhmä Tie-Dye-projektillaan Kaakkurin koulusta Oulusta.

Aktiivisin maa

StarTin kauden 2017-2018 aktiivisimpana maana palkittiin sekä Turkki että Viro.

Turkkilaiset oppimisyhteisöt ovat ilmoittaneet mukaan eniten StarT-projekteja ja osallistumisinto näkyy myös menestyksenä kaikissa StarT-sarjoissa.

Viro taas on ansiokkaasti on kehittänyt omaa StarT-toimintaansa järjestämällä ensimmäistä kertaa Viron kansallisen StarT-tiede- ja teknologiafestivaalin.

Lisätietoja

Tuomariston jäsenet ja perustelut voittajista.

Teksti: Outi Haatainen. Kuva: Lauri Vihma.