Tampereen yliopisto perusti lapsille ja nuorille Juniversityn

Tiistaina 10.9. vietettiin Tampereen yliopiston lasten ja nuorten ”yliopiston” Juniversityn avajaisia kutsuvieraille. Avajaiset järjestettiin Juniversityn toiminnan keskuksessa, Hervannanan kampuksella sijaitsevassa Juniversityn omassa tiedeluokassa. Avajaisviikon toinen suuri tapahtuma on torstaina 12.9., kun avajaisia juhlitaan lasten oman avajaispäivän merkeissä.

Juniversity kokoaa kaikki Tampereen yliopiston tiedekasvatustoiminnot yhteisen sateenvarjon alle. Esimerkiksi vuonna 2011 perustetun Tampereen LUMATE-keskuksen  kerhot, leirit ja jatkuvat Juniversityn alla. Lisäksi muu toiminta kattaa koululaisten yliopistovierailut, Tampereen Lasten akatemian luennot sekä muut tapahtumat. Juniversity nähdään lisäksi muun muassa Tampereen kaupungin järjestämissä lastentapahtumissa.

Lapset ja nuoret toiminnan keskiössä

Haluamme antaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden kokea, oppia ja innostua eri tieteistä monin eri tavoin, sanoo Tampereen yliopiston vararehtori Marja Sutela.

Toiminnassa tärkeää on tarjota lapsille ja nuorille mahdollisuus tehdä itse ja kokeillen tutustua esimerkiksi erilaisiin luonnontieteellisiin ilmiöihin. Tavoitteena onkin rakentaa tiedepolku kulkemaan varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle asti, tarjoten mahdollisuuksia osallistua toimintaan sekä koulun kautta, että vapaa-ajalla.

Yhteistyöllä merkittävä rooli 

– Juniversityn toiminnan mahdollistaa tiivis yhteistyömme yliopistomme yksiköiden ja alueemme keskeisten yhteistyökumppaneiden, kuten Tampereen kaupungin kanssa. Olemme jatkossakin osa LUMA-Suomi verkostoa ja LUMATE-keskus toimii osana Juniversityn toimintaa, kertoo Juniversity-tiimin vetäjä Susanna Petäjistö.

Yhteistyön voimaa hyödynnetään kaikessa toiminnassa. Monitieteistä toimintaa saadaan yliopiston useiden eri tiedekuntien ja tutkimusyksiöiden osallistuessa asiantuntijoina ja innostajina. Myös Tampereen yliopiston opettajankoulutus on kytketty toimintaan vahvasti mukaan, sillä opettajaopiskelijat ohjaavat Juniversityn aktiviteeteissa. 

Yksi tärkeimmistä yhteistyötahoista ovat paikalliset koulut ja opettajat. Juniversity tarjoaa tiedeoppimisen avuksi ja innostukseksi erilaisia materiaaleja, välineitä ja asiantuntijoita. Kouluryhmät voivat tulla myös opintokäynnille Juniversityn tiedeluokkaan.

Linda Liukas puhui Juniversityn avajaisissa lasten ja nuorten tiede- ja teknologiakasvatuksen tärkeydestä.

Tunnelmia Juniversityn avajaisista

Lisää Juniversityn verkkosivuilta
Sitaattien lähteenä on käytetty Tampereen yliopiston tiedotetta.
Kuvat: Okko Sorma


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail