Robottipallot pääsivät ulos lasten kanssa

Kuvassa Metsäkallion päiväkodin lapset Eetu ja Ella sekä varhaiskasvatuksen ammattilainen Minna Sphero-robottipalloja ohjaamassa robottipalloaitauksessa. Kuva: Saana Söderlund

 

Vaasan yliopiston LUMA-keskus Pohjanmaa vieraili kahdessa eri päiväkodissa syyskuun aikana Vaasassa ja Seinäjoella. Tavoitteenamme oli tutustua Sphero-robottipalloon sekä ohjelmointiin leikkien ja yhdessä oppien. Lisäksi halusimme kannustaa päiväkodin lapsia ja varhaiskasvatuksen ammattilaisia ohjelmoinnin pariin oppimisen iloa jakaen.  

Päivien aikana lapset ja aikuiset pääsivät suunnittelemaan käskykorttien avulla pienryhmissä omat robottitanssinsa. Lopuksi robottitanssijat esiintyivät koko ryhmälle sirkusmusiikin tahdissa. Ryhmien robottitansseissa oli näkyvissä liikettä, energiaa ja iloa. Oli ihana huomata, miten lasten lisäksi myös opettajat ja kasvattajat osallistuivat motivoituneina mukaan tanssin riemuun.  

Jokainen lapsi pääsi myös ohjaamaan Sphero-robottipalloja erityiseen robottipalloaitaukseen. Lapset olivat kiinnostuneita ja innostuneita ohjaamaan robottipalloja. Mahtava oli huomata, että myös robottipallon tekniikka kiinnosti lapsia.  

Robottipallot olivat lasten suosiossa kaikissa lapsiryhmissä. Esimerkiksi Metsäkallion päiväkodin esiopetusryhmän lapset tykkäsivät vierailusta ja Sphero-robottipalloista.  Etenkin se, että pääsi itse tekemään ja kokeilemaan vaikutti olevan parasta. Kysyimme päivän lopuksi, mitä mieltä lapset ja aikuiset olivat vierailusta.  

Tykkäsin robottitanssista ja robottipallon ohjaamisesta. Vaikeinta oli välillä ohjata robottipalloa robottikentällä, kun se meni usein nurkkiin, Ella 6 vuotta toteaa.

Parasta oli robottien ajaminen, ohjaaminen ja se meni hyvin. Toivon uudestaan tällaista, Eetu 5 vuotta kertoo. 

Lasten lisäksi varhaiskasvatuksen ammattilaisetkin tykkäsivät vierailusta ja sen tarjoamasta sisällöstä.  

Todella hieno kokemus. Tämä antaa itselle ideoita ja intoa. On myös ajankohtaista ja kuuluu opetussuunnitelmaan. Hienoa, että järjestätte, Minna 41 vuotta sanoo. 

Vierailuista saatu palaute päiväkodeilta oli positiivinen ja jatkoa toivottiin. Myös me LUMA-keskuksen työntekijät koimme innostusta ja onnistumista siitä, että pystyimme tarjoamaan mielekästä ohjelmaa robottiteemalla päiväkodeille.  

Teksti: Saana Söderlund & Maarit Mäkelä Vaasan yliopiston LUMA-keskus Pohjanmaa 


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail