Tiedeleireillä opitaan mukavien aktiviteettien parissa – tutustu tarjoamiimme leireihin

Verkostomme tarjoaa tänäkin kesänä mukavaa tekemistä lapsille ja nuorille poikkeustilanteesta huolimatta. Tarkista alta leiritarjontamme, johon kuuluu ohjelmaa 7-vuotiaista 19-vuotiaisiin. Vuoden 2022 kesäleirit löydät täältä.

Leirit on lueteltu ikäjärjestyksessä, eli nuoremmille tarjotut leirit ovat listan alussa ja vanhemmille listan lopussa. Moni leireistä järjestetään virtuaalisena, eli osallistuminen on mahdollista mistä tahansa Suomessa. Mikäli paikkaa ei ole erikseen mainittu leirin kuvauksessa, järjestetään se virtuaalisesti.

Tiedeleirit lapsille

Tutkimusmatka lähiluontoon Oukan ja Riikkisen kanssa -virtuaalileiri

 • Ajankohta: 14.-18.6., leiripäivät klo 10.00-14.30 
 • Kohderyhmä: 2.-4. luokkalaiset, soveltuu myös perheen yhteiseksi toiminnaksi
 • Hinta: maksuton (materiaalit hankittava itse)

Oukka ja Riikkinen seikkailevat kotipihalla – pienelle hyönteiselle pensaiden ja polkupyörätelineiden välinen matka tuntuu loputtoman pitkältä! Kuinka monta askelta sinun kotioveltasi on lähimmän puun luokse? Tutustu Oukan ja Riikkisen kanssa lähelläsi olevan luonnon monimuotoisuuteen erilaisten tutkimuksien ja tehtävien kautta.

Virtuaalisella tiedeleirillä leiriläiset pääsevät tutkimaan omaa lähiympäristöään monitieteisesti kokeiden, tutkimusten ja tehtävien avulla. Monitieteiset tehtävät liittyvät matematiikan, ohjelmoinnin, maantieteen, kemian, geologia, fysiikan ja ympäristöopin teemoihin. Leiripäivien tehtävät on suunniteltu niin, että ne voi suorittaa itsenäisesti sisällä tai ulkona.

Ihme ja kumma – luonnontieteitä ja luovuutta -lähileiri

 • Ajankohta: 7.–11.6.2021 klo 9.30–14.30
 • Kohderyhmä: 7–10-vuotiaat
 • Hinta: 25e
 • Paikka:Niemen kampus, Niemenkatu 73, 15140 Lahti

Leirisisällöt yhdistävät tiedettä ja taidetta. Leiriläiset käyvät esimerkiksi keräämässä lähiluonnosta kasveja tai muuta kiinnostavaa, joita sitten tutkitaan mikroskoopilla. Mikromaailman näkymiä maalataan, piirretään ja muunnetaan leikeiksi ja aktiviteeteiksi.

Luonto- ja teknologialeiri

 • Ajankohta: 21.–24.6.2021 klo 9-15
 • Kohderyhmä: 2.–3.-luokkalaiset
 • Hinta: maksuton
 • Paikka: Lapin yliopisto

Ihmeellinen luonto. Opi, innostu ja tee yhdessä tutustumalla luonnon monipuolisuuteen tehden tiedemittauksia ja tutkimista luonnossa.

Luonnontiedeleiri

 • Ajankohta: 26.–30.7., 2.–6.8. klo 9–16
 • Kohderyhmä: 7–9-vuotiaat heinäkuun leirillä, 9–11-vuotiaat elokuun leirillä
 • Hinta: 120e
 • Sijainti: Ruissalon kasvitieteellinen puutarha. Ruissalon puistotie 215, 20100 Turku.

Luonnontiedeleirillä tutustumme ympärillämme olevaan ihmeelliseen maailmaan aina mikrobeista tähtitaivaalle saakka! Kasvitieteellisellä puutarhalla meillä on hulppeat puitteet tutustua ympäristöömme. Tutuiksi leirillä tulevat niin veden eliöt, hyönteiset kuin kasvitkin ja laboratorion puolella perehdymme fysiikan ja kemian ihmeisiin itse tutkien ja kokeillen. Pääsemme tekemään omat bakteeriviljelmät ja tutkimuksissamme käytämme muun muassa mikroskooppeja. Kurkistamme veden pinnan alaiseen maailmaan, kaivaudumme maapallon historiaan ja kiidämme kohti tähtiä!

Tiedettä ja robotiikka -leiri

 • Ajankohta: 26.–30.7., 2.–6.8. klo 9–16
 • Kohderyhmä: 8–10-vuotiaat heinäkuun leirillä, 10–12-vuotiaat elokuun leirillä
 • Hinta: 120e
 • Sijainti: Ruissalon kasvitieteellinen puutarha. Ruissalon puistotie 215, 20100 Turku.

Miten robotit pystyvät suorittamaan annettuja tehtäviä? Tällä leirillä pääset tutustumaan legorobottien maailmaan suunnittelemalla oman robotin ja laittamalla sen liikkumaan! Ohjelmoinnin lisäksi luvassa on myös muuta rakentelua. Leirillä uppoudutaan tieteen maailmaan myös laboratoriosta käsin, sillä leirin aikana tehdään monipuolisesti erilaisia fysikaalisia ja kemiallisia kokeita itse kokeillen ja tutkien. Leirin aikana myös ulkoillaan ja pelaillaan, tutustutaan uusiin ystäviin sekä kauniiseen puutarhan ympäristöön!

Listaus jatkuu kuvan jälkeen.

Poika tutkii kumartuneena annettua tehtävää tiedeleirillä kesällä 2019.

Tunnelmia kesän 2019 tiedeleiriltä. Kuvaaja: Veronica Winquist

Avaruusetsivät-virtuaalileiri

 • Ajankohta: 7.6.–8.6., 5.–6.7. klo 10–14
 • Kohderyhmä: 9–12-vuotiaat (nuoremmat perheen avustuksella)
 • Hinta: 20e

Avaruusetsivät -leirillä perehdytään muun muassa tähtikuvioihin, planeettoihin ja ilmakehän molekyyleihin hauskojen tiedekokeiden avulla. Leirillä rakennetaan myös omat raketit, jotka voi laukaista ulkona vanhemman kanssa leirin jälkeen. Lisäksi opetellaan salakirjoituksen saloja ja rakennetaan omat periskoopit! Leiri järjestetään Zoomin välityksellä, mukaan mahtuu 20 avaruusetsivää.  Tervetuloa tutkimaan avaruutta! 

Luonnonilmiöt-virtuaalileiri

 • Ajankohta: 14.–16.6., 7.7.–9.7. klo 12–14
 • Kohderyhmä: 9–12-vuotiaat (nuoremmat perheen avustuksella)
 • Hinta: 20e

Luonnonilmiöt -leirillä perehdytään erilaisiin luonnon tapahtumiin kuten pilviin, veden kiertoon, tuuleen ja ukkoseen. Luonnonilmiöitä tarkastellaan jännittävien tiedekokeiden avulla sekä erilaisilla mittalaitteilla, jotka rakennetaan leirin aikana itse. Leiri järjestetään Zoomin välityksellä, mukaan mahtuu 20 leiriläistä. Tervetuloa mukaan innostavien ilmiöiden äärelle!

Koodausta ja keksintöjä -virtuaalinen kesäleiri

 • Ajankohta: 2.–6.8.2021 klo 9–11:30
 • Kohderyhmä: 4.–7. luokkalaiset
 • Hinta: 35e (sis materiaalipaketin)

Leirillä tutustutaan ohjelmointiin ja elektroniikkaan rakentamalla pieniä projekteja ja omia keksintöjä micro:bitillä. Micro:bit on pieni taskukokoinen tietokone, jolla voidaan toteuttaa hauskoja projekteja ja samalla oppia ohjelmoinnista ja teknologiasta. Liikkeelle lähdetään alkeista, joten aikaisempaa kokemusta micro:bitistä tai ohjelmoinnista ei tarvita. Ohjelmointia tehdään yksinkertaisella lohko-ohjelmointikielellä.

Leiri toteutetaan Zoom ja Google Classroom -alustoilla. Leirin hinta sisältää micro:bitin, joten omia projekteja voi jatkaa kotona myös leirin jälkeen. Micro:bit ja materiaalipaketti postitetaan leiriläisille ennen leiriä. Lisäksi tarvitaan oma tietokone, jossa on USB-portti.

Virtuaalinen matikka- ja koodausleiri

 • Ajankohta: 14.–18.6.2021
 • Kohderyhmä: 10-vuotiaille ja sitä vanhemmille (8–9-vuotiaat vanhemman/avustajan seurassa)
 • Hinta: maksuton

Oletko kiinnostunut matikasta ja haluaisit oppia uutta ja saada haasteita? Entä oletko kiinnostunut koodauksesta ja olet miettinyt mitä muuta sillä voi tehdä kuin pelejä? Mikäli kiinnostuksesi heräsi, matikka- ja koodausleiri on oikea paikka sinulle! Leirillä pääset ratkomaan matikkapulmia ja tutkimaan missä kaikkialla matikkaa onkaan. Saatat yllättyä! Leirillä pääset myös tutustumaan erilaisiin koodaukseen liittyviin asioihin, vaikka et olisi kirjoittanut aiemmin riviäkään koodia. Leirillä saatat oppia myös mitä algoritmilla tarkoitetaan.

Salapoliisitiedeleiri

 • Ajankohta: 4.–6.8.2021 klo 9–15
 • Kohderyhmä: 4.–5.-luokkalaiset
 • Hinta: maksuton
 • Paikka: Lapin yliopisto

On tapahtunut rikos. Ole valmis haasteeseen. Ratkaise rikollisen henkilöllisyys johtolankoja tutkien tiedekokein.

Tiedeleirit nuorille

Tarinankerrontaa peleissä -ohjelmointileiri

 • Ajankohta: 21.–24.6.2021
 • Kohderyhmä: 11–15-vuotiaat tytöt
 • Hinta: 90 €

Tarinankerrontaa peleissä -ohjelmointileirillä keksitään tarinoita, luodaan omia hahmoja ja tehdään tarinoista pelejä Scratch-ohjelmointiympäristössä. Päiväleiri on suunnattu 11–15-vuotiaille tytöille. Se sopii jo Scratchia osaavien lisäksi aloittelijoille, joten mukaan voi ilmoittautua myös ilman ohjelmointikokemusta. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan 16.5. mennessä Harrastushaun kautta!
Leiri järjestetään yhteistyössä Helsingin kaupungin Nuorten palvelujen kanssa.

Nuorten peliohjelmointikurssit

 • Ajankohta: 7.–11.6.2021, 14.–18.6.2021, 26.-30.7.2021
 • Kohderyhmä:12–18-vuotiaat
 • Hinta: 20e

Oletko aina halunnut ohjelmoida oman pelin? Viiden päivän mittaisilla nuorten peliohjelmointikursseilla opetellaan tekemään 2D -pelejä, ja nähdään, miten koulumatematiikkaa ja -fysiikkaa voi hyödyntää hauskasti. Kurssille et tarvitse aiempaa kokemusta peliohjelmoinnista tai ohjelmoinnista. Riittää, että sinulla on avointa mieltä ja innostusta!

Nuorten peliohjelmointikurssi jo aiemmin kurssilla olleille

 • Ajankohta: 7.–11.6.2021
 • Kohderyhmä: 12–18-vuotiaat
 • Hinta: 20e

Oletko aina halunnut ohjelmoida oman pelin? Viiden päivän mittaisilla nuorten peliohjelmointikursseilla opetellaan tekemään 2D -pelejä, ja nähdään, miten koulumatematiikkaa ja -fysiikkaa voi hyödyntää hauskasti. 

Business&Design-kesäkurssi nuorille

 • Ajankohta: 7.–9.6.2021  klo 9–15
 • Kohderyhmä 15–19-vuotiaat
 • Hinta: maksuton

Kiinnostaako sinua yrittäjyys ja muotoilu? Oletko aina halunnut tietää lisää yrityksen perustamisesta mutta et ole tiennyt mistä aloittaa?

Aalto-yliopisto Junior järjestää 7.-9.6. kesäkurssin, joka perustuu Aalto-yliopiston bisnes- ja muotoiluosaamisen yhdistämiseen. Kurssi koostuu neljästä kuuden tunnin sessiosta joilla toteutetaan tiimissä valitsemaanne yritysideaa. Kurssilla kuullaan mielenkiintoisia puheenvuoroja yrittäjyyden ja muotoilun asiantuntijoilta sekä tehdään yritysideaanne tukevia muotoiluhaasteita. Kurssi on täysin ilmainen, eikä vaadi erityisosaamista.

Global Challenges for the Youth (kansainvälinen leiri englanniksi)

 • Ajankohta: 3.–4.8.2021
 • Kohderyhmä: 15–19-vuotiaat
 • Hinta: maksuton

Global Challenges Course for Youth -kurssilla nuoret työskentelevät ryhmissä jonkin gobaalin haasteen parissa.Verkkokurssin teemaksi on tänä vuonna valittu ilmastonmuutos. Kurssi järjestetään vuonna 2021 verkossa.

Kurssi on kansainvälinen ja työskentelykieli on lähtökohtaisesti englanti. Mikäli kurssille valitaan huomattavasti suomalaisia osallistujia, voidaan kurssi toteuttaa sekakielisenä. Kurssin suorittaneet saavat diplomin. Kurssista kiinnostuneita kannustetaan tiedustelemaan oman lukionsa rehtorilta jo ennen kurssille hakemista, saisiko kurssin luettua lukion kurssisuoritukseksi.

Koko perheelle yhteistä tekemistä

Virtuaaliset StarT -tiedeleirit perheille sekä nuorille

 • Ajankohta: Suoritettavissa omatoimisesti koko kesän ajan 1.6.-31.8.
 • Kohderyhmä: Toinen leiri lapsille ja perheille (noin 5–12 -vuotiaat lapset; mukana voi olla myös isovanhempia tai muita läheisiä aikuisia ja toinen nuorille (noin 13–18 -vuotiaat)
 • Hinta: maksuton

LUMA-keskus Suomen virtuaaliset kesäleirit ja niiden aktiviteetit liittyvät neljään teemaan: 1) kestävä kehitys 2) matematiikka ympärillämme 3) teknologia ympärillämme ja 4) minun LUMAni (monitieteinen, esim. matematiikka ja taide).


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail