LUMA-foorumi kokoontui pohtimaan koulutuksen kestävää tulevaisuutta ja alueellista yhteistyötä Rovaniemellä

Lappilaisia lasten ja nuorten LUMA-tiedekasvatusta sekä alueellista kestävää kehitystä edistäviä toimijoita kokoontui Rovaniemen Arktikumissa 6.11.2023. Tilaisuudessa pohdittiin ja haettiin ratkaisuja luonnontieteiden, matematiikan sekä teknologian opettamisen kestävien mallien sekä tasa-arvoisen opettamisen kysymyksiin. Samalla tapahtuma oli ensimmäinen lappilaisen LUMA-foorumin tapaamisista.

Foorumin lopputuloksena syntyi alueellista toimintaa kehittäviä ja suuntaviivoja antava foorumin visio, jota eri toimijat yhdessä lähtevät kehittämään ja toteuttamaan. Foorumin tavoitteena on tarjota kaikille, taustasta riippumatta, pääsy ja oikeus luonnontieteen, matematiikan sekä teknologian (LUMA) pariin jokapäiväisessä elämässään. LUMA on tarjolla systemaattisesti kouluissa ja koulujen ulkopuolella mahdollistamassa taitojen kehittymistä sekä luomassa polkuja yhteiskuntaa hyödyttäviin ammatteihin.

Yhteisen keskustelun ja opetuksen kehittämisen avulla LUMA-foorumi pyrkii lisäämään tulevaisuuden osaajien ja työelämän tarpeiden yhteensopivuutta sekä tarjoaa lapsille ja nuorille kehittymismahdollisuuksia ja -ympäristöjä. Foorumin tapaaminen toimi myös lähtölaukauksena LUMA-keskus Suomi -verkoston, sekä LUMA-keskus Lapin arktisten alueiden STEM-communities -yhteistyötoimintaan.

LUMA-keskus Lappi, joka on osa LUMA-keskus Suomi -verkostoa, on mukana Northern Peripheral Arctic -projektissa yhdessä islantilaisen Husavikin tiedekeskuksen ja irlantilaisen Galwayn yliopiston kanssa. Projektin tavoitteena on kehittää pohjoista alueellista LUMA-yhteistyötä. Rovaniemen tilaisuuden kouluttajaksi oli kutsuttu yhdysvaltalainen Bridget Burger, joka kertoi kehittämästään STEM Ecosystems -mallista. Tämän lisäksi tilaisuudessa kuultiin islantilaisen Huld Hafliðadóttirin kokemuksia mallin toiminnasta arktisen alueen kontekstissa.

Foorumin tapaamisen kokoonkutsujana ja järjestäjänä toimi Lapin yliopiston LUMA-keskus Lappi, yhdessä STEM Húsavíkin ja LUMA-keskus Suomen kanssa. Tulevaisuudessa LUMA-foorumin on tarkoitus kokoontua jatkamaan aloitettua yhteistyötä.

Lisätietoja antavat:

  • Pekka Muotka, LUMA-foorumin toiminta, pekka.muotka((a))ulapland.fi
  • Oona Kiviluoto, Northern Peripheral Arctic -projekti, oona.kiviluoto((a))helsinki.fi 

Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail