Science on Stage -festivaali 2024 Turussa

Läs mer om festivalen på svenska.

Science on Stage -festivaalit ovat Euroopan suurin opetustapahtuma LUMA-aineita opettaville. Kansainvälisen messutapahtuman tavoitteena on jakaa ideoita, oppia uutta ja tutustua kansainvälisiin kollegoihin. Vuonna 2022 festivaalit kokosivat yhteen 450 eurooppalaista opettajaa yli 30 maasta.Science on Stage -festivaalin 2024 logo.

Vuonna 2024 festivaalit järjestetään Turussa, valtakunnallisen LUMA-päivien yhteydessä, jolloin suomalaisilla opettajilla on upea mahdollisuus tutustua eurooppalaisten kollegoidensa ideoihin. Vuoden 2024 festivaalien teema tulee olemaan Sustainability in STEM education.

Tälle sivulle olemme koonneet tietoja osallistumisesta festivaaleille.

Avoimien ovien päivänä keskiviikkona 14.8.2024 voit osallistua Science on Stage -festivaaleille messukävijänä eli yleisönä ilmaiseksi. Jos olet kiinnostunut tulemaan paikalle yleisönä avoimien ovien päivänä, voit ilmoittautua mukaan tällä lomakkeella

Voit lukea itse tapahtumasta lisää täältä.

Kuinka voin osallistua tapahtumaan?

Science on Stage -festivaaleille voi osallistua kahdella tavalla:

1. Hakemalla omalla LUMA-opetukseen liittyvällä projektilla tai opetuskäytänteellä tapahtumaan esittelijäksi. Esittelijällä on mahdollisuus osallistua kaikkeen ohjelmaan koko tapahtuman ajan 12.-15.8.2024. Esittelijöiden matkat, majoitus ja ruokailut maksetaan tapahtuman ajalta.

Haku esittelijöille on sulkeutunut 31.10.2023. 

2. Messukävijänä eli yleisönä avoimien ovien päivänä ilmaiseksi. Emme maksa yleisön matka-, majoitus tai ruokalukustannuksia.

Avoimien ovien päivään voi ilmoittautua tällä lomakkeella. Tiedotamme päivän ohjelmasta lisää lähempänä tapahtumaa. Lisätietoa löydät täältä.  

Haku esittelijäksi tapahtumaan

Haku esittelijöille on sulkeutunut 31.10.2023. 

Suomesta valittiin syksyn 2023 aikana 30 projektia tai käytännettä, joiden esittelijät pääsevät osallistumaan festivaaleille koko neljän päivän ajan. Projektin tulee liittyä yhteen tapahtuman teemoista, jotka on listattu alle. 

Projektien teemat

Kaikki projektit perustuvat LUMA-aineiden (luonnontieteet, matematiikka, teknologia ja ympäristöoppi) tutkimukselliseen opetukseen.

 • Alakoulu ja varhaiskasvatus: Projektit edistävät LUMA-aineiden opetusta alakoulussa ja varhaiskasvatuksessa, kohderyhmänä erityisesti 5–12-vuotiaat.
 • Kestävän kehitys: Projektit edistävät kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista.
 • Digitaalisuus: Projektit liittyvät esimerkiksi ohjelmointiin, digiopetukseen, IT:hen, tekoälyyn, virtuaalitodellisuuteen ja suurten datamassojen käsittelyyn.
 • Monimuotoisuus: Projektit heijastavat yhteiskuntamme monimuotoisuutta. Esimerkiksi opetusmenetelmät, jotka yhdistävät eri taustoista tai ikäryhmistä tulevia oppijoita.
 • Eheyttävä opetus: Projektit yhdistävät LUMA-aineita muiden aineiden, kuten taiteiden, musiikin, liikunnan tai historian, kanssa.
 • LUMA-opetusta pikkubudjetilla: Edullisesti toteutettavia projekteja.
 • Uudet opettajat: Projektit on kehitetty opettajankoulutuksen tai opetusharjoittelun aikana.
 • Science on Stage -yhteistyöprojektit: Projektit on toteutettu opettajien yhteistyönä osana Science on Stage Joint Projects -hanketta.

Arviointikriteerit

Science on Stage -festivaaleille esillä olevien projektien ja käytänteiden tulee täyttää yksi tai useampi seuraavista kriteereistä:

 • on opettajilta opettajille,
 • edistää LUMA-aineiden (luonnontieteet, matematiikka, teknologia ja ympäristöoppi) tutkimuksellista opetusta,
 • nivoutuu oppijoiden arkeen tai on helposti jalkautettavissa osaksi opetusta,
 • on helppo toteuttaa kohtuullisilla resursseilla,
 • edistää kestävän kehityksen osaamista.

Mukaan valituilta opettajilta, ohjaajilta tai opiskelijoilta toivomme lisäksi:

 • kykyä esitellä projektia tai opetuskäytännettä englanniksi,
 • uteliasta mieltä tutustumaan muiden maiden opetuskäytänteisiin,
 • kiinnostusta eurooppalaiseen yhteistyöhön,
 • ja kiinnostusta jakaa opetuskäytänteitä oman koulun, päiväkodin tai oppimisyhteisön sisällä.

Milloin ja miten hakemusten arviointi tehdään?

Hakemukset käy läpi LUMA-keskus Suomen asiantuntijoista koostuva tiimi. Tiimi valitsee hakemuksista jatkoon 40 parasta hakemusta, jonka jälkeen Science on Stage Finland -ohjausryhmä valitsee näistä jatkoon valituista hakemuksista 30 varsinaiseen tapahtumaan osallistuvaa projektia tai käytännettä. Loput 10 hakijaa ovat varasijalla, mikäli joku mukaan valituista ei pääse osallistumaan tapahtumaan.

Toivomme hakemuksia kaikenikäisiltä opettajilta, ohjaajilta ja opettajaopiskelijoilta ympäri Suomen. Valinnoissamme pyrimme ottamaan huomioon seuraavat asiat:

 • eri oppiaineet ja teemat,
 • eri opetusasteet ja
 • koulun, päiväkodin tai muun oppimisyhteisön sijainnin Suomessa.

Valinnat on tehty marraskuun aikana ja valinnoista on ilmoitettu hakijoille sähköpostitse.

Mitä tapahtuu, kun projektini valitaan mukaan Science on Stage -festivaaleille?

Aivan ensimmäiseksi onnittelemme sinua. Tämän jälkeen pyydämme sinua täyttämään hakemukseen lisätietoja englanniksi talven aikana:

 • Lyhyt tiivistelmä projektista (max. 700 merkkiä) englanniksi.
 • Englanninkielinen posteri projektista tai käytänteestä, saat tähän tarkemmat ohjeet valinnan jälkeen.

Tulemme julkaisemaan oppimisyhteisön nimen, projektin tai käytänteen nimen ja kuvauksen tapahtuman verkkosivuilla.

Kun tapahtuman aika koittaa elokuussa 2024, pyydämme sinua saapumaan paikalle Turkuun 12.–15.8.2024. Maksamme yhden projektin/käytänteen esittelijän matkaliput/kuljetuksen, yöpymisen tapahtuman aikana ja ruokailut. Emme korvaa osallistujien päivärahoja tai mahdollisia sijaiskuluja. Tapahtuman ohjelma on osallistujille ilmainen.

Rajallisista resursseista johtuen, voimme maksaa vain yhden esittelijän matkakustannukset per projekti/käytänne. Mikäli haluat osallistua tapahtumaan kollegan tai ystäväsi kanssa, tapahtuman ilmoittautumislomakkeen kautta voi ostaa toisen tapahtumalipun niin halutessaan. Tapahtumalippu pitää sisällään majoituksen ja ruokailut tapahtuman aikana. Lippukauppa laskee automaattisesti lipun hinnan ja lippu tulee maksaa ilmoittautumishetkellä. Ilmoittautuminen tapahtumaan ja lippukauppa aukeavat alkuvuodesta 2024.

Ohjelma

Tapahtumassa on tarjolla monipuolista ohjelmaa messujen esittelypisteiden lisäksi.

AikaMaanantai 12.8.Tiistai 13.8.Keskiviikko 14.8.Torstai 15.8.
9–10Pääpuheenvuoro lavalla: kestävä kehitys opetuksessaPääpuheenvuoro lavalla: tekoäly opetuksessaPääpuheenvuoro lavalla: tiedekasvatus
10–11MessutMessutMessut
11–12Lounasta tarjollaMessutMessut
12–13TyöpajojaLounasPalkintoseremonia
13–14MessutTyöpajojaLähtö ja järjestettyä vapaa-ajan ohjelmaa
14–15MessutMessut
15–16Saapuminen ja messupisteiden pystytysMessutMessut
16–17TyöpajojaTyöpajoja
17–18AvajaisseremoniaPäivän kohokohtia päälavallaPäivän kohokohtia päälavalla
18–19Turun kaupungin vastaanottoVapaa-aikaa TurussaJuhlaillallinen

Heräsikö kysymyksiä?

Ole meihin yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen luma-keskus ((at)) helsinki.fi

Pidätämme oikeudet sivulla lukevia tietoja koskeviin muutoksiin.