Hae koulullesi LUMA/STEAM-sertifikaatti

Kuvassa on tekstinä sertifikaatin kolme tasoa: 1. Tiedostava ja kehittyvä toiminta, 2. Suunnitelmallinen ja tavoitteellinen toiminta ja yli taso 3. Sitoutunut, erikoistunut ja systemaattinen toiminta.
Sertifikaatissa on kolme tasoa: 1. Tiedostava ja kehittyvä toiminta, 2. Suunnitelmallinen ja tavoitteellinen toiminta ja yli taso 3. Sitoutunut, erikoistunut ja systemaattinen toiminta.

Läs mer om certificat på svenska.

LUMA/STEAM-sertifikaatti on Teknologiateollisuus ry:n, Tampereen, Oulun ja Turun kaupunkien sekä Oulun yliopiston yhteistyönä laatima ja toteuttama sertifikaatti suomalaisten peruskoulujen matemaattis-luonnontieteellisen ja teknologisen opetuksen itsearviointiin ja kehittämiseen. LUMA-keskus Suomi vastaa koulujen sertifioinnista.

Sertifikaatti antaa koululle mahdollisuuden tarkastella systemaattisesti toimintakulttuuriaan ja kehittää sitä haluamalleen tasolle. Sertifikaatin arvioitavat osa-alueet (pedagogiikka, osaaminen, oppimisympäristöt, verkostot ja johtaminen) perustuvat Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (2014).

Mukaan lähteminen on helppoa

Päästäkseen haluamalleen tasolle (1–3) koulun tulee saavuttaa 90% tasolle annetuista tavoitteista. Tätä varten on koottu tulostettava liite koulun suunnittelu- ja arviointityön tueksi. Löydät liitteen alta PDF-muodossa. Liitteistä löytyy myös valmis PowerPoint-esitys avuksi sertifikaatin esittelyyn ja käsittelyyn esimerkiksi henkilöstökokouksessa.

Varsinainen itsearviointi lähetetään alla olevan linkin kautta. Sertifikaatin myöntäminen perustuu koulun itsearviointiin. Koulu voi halutessaan kuvata toimintatapansa jokaisen arvioitavan kohdan osalta. Suosittelemme tätä kirjaamista tulevan kehityksen helpottamiseksi.

Koulun lähetettyä itsearvioinnin sertifikaatit tarkistetaan kaksi kertaa vuodessa yhteistyössä oman alueen LUMA-keskuksen kanssa. LUMA-keskus myöntää koululle sertifikaatin, jonka voi tulostaa koulun seinälle sekä logon, jonka koulu voi liittää tiedotteisiinsa ja nettisivulleen. Sertifikaatteja myönnetään kahdesti vuodessa. Seuraavan kerran hakemuksia tarkastetaan marras-joulukuussa 2024, jolloin määräaika hakemuksille on 15.11.2024. Tuloksista ilmoitetaan jouluun mennessä. Koulut saavat käyttöönsä myös pohjan, jolla koulu voi ilmoittaa saavutuksestaan esimerkiksi paikallismedialle. Kaikki sertifikaatin suorittaneet koulut julkaistaan tällä nettisivulla. 

Tukea viestintään ja suunnitteluun

PDF-liitteeseen on kirjattu sertifikaatissa arvioitavat asiat. PDF-liite on tulostettavissa koulun suunnittelu- ja arviointityön tueksi. 

PowerPoint-esitys avuksi sertifikaatin esittelyyn ja käsittelyyn esimerkiksi henkilöstökokouksessa.

LUMA/STEAM-sertifikaatin ovat saavuttaneet koulut

Taso 3

Hintan koulu, Oulu
Lauttasaaren yhteiskoulu, Helsinki
Sammonlahden koulu, Lappeenranta
Ylikiimingin koulu, Ylikiiminki

Taso 2

Espoon yhteislyseo, Espoo
Hepolan koulu, Kemi
Huttukylän koulu, Kiiminki
Jäkärlän koulu, Turku
Järvikylän koulu, Nivala
Koulumestarin koulu, Espoo
Nepenmäen koulu, Joensuu
Ounasrinteen peruskoulu, Rovaniemi
Pielisjoen koulu, Joensuu
Rajakylän yhtenäiskoulu, Oulu
Suomalainen koulu, Tallinna
Tupoksen koulu, Tupos
Vanttilan koulu, Espoo

Taso 1

Aarnivalkean koulu, Espoo
Kajaanin lyseo, Kajaani
Kauhavan yhtenäiskoulu, Kauhava
Koivupuhdon koulu, Merijärvi
Meritorin koulu, Espoo
Mertalan koulu, Savonlinna
Myllylän koulu, Orimattila
Pomarkun yhteiskoulu ja lukio, Pomarkku
Roihuvuoren ala-aste, Helsinki
Sauvosaaren koulu, Kemi
Sorrilan yhtenäiskoulu, Valkeakoski