Suolan lisääminen kiehuvaan veteen

Kun kiehuvaan veteen laittaa suolaa, se “kuohahtaa” ja kiehuminen loppuu hetkeksi. Mitä tapahtuu?

Suolaa lisättäessä veteen kuplia syntyy runsaasti, sillä suolarakeet synnyttävät runsaasti kiehumispisteitä. Kiehumispisteet syntyvät parhaiten rakeiden kulmissa. Kiehumispisteissä nestemäinen vesi muuttuu kaasukupliksi.

Suolan liukenemisen jälkeen kuuman suolaliuoksen kiehumispiste ei ole enää 100 oC. Kiehumispiste nousee korkeammaksi riippuen lisätystä suolan määrästä. Näin ollen uuden kiehumispisteen saavuttamiseksi tarvitaan lisää lämmitystä. Kun lämpötila on noussut tarpeeksi, vesi taas kiehuu.

Veli-Matti Ikävalko, tohtorikoulutettava
Kemian laitos, Helsingin yliopisto

Evästeasetukset
LUMA-logo.

Käytämme tällä sivustolla evästeitä, jotta voimme parantaa verkkosivujemme toimintaa ja tarjota sinulle parhaan käyttökokemuksen. Evästeet tallennetaan selaimeesi. Evästeet tunnistavat sinut kun palaat samalla selaimella sivustollemme ja auttavat meitä ymmärtämään, mitkä sivuston osat ovat kiinnostavimpia ja hyödyllisimpiä.

Voit muokata tässä näkymässä kaikkia evästeasetuksiasi sivustomme osalta.

Välttämättömät evästeet

Jos haluat tallettaa selaimeesi sivustoamme koskevat evästeasetukset, hyväksy välttämättömät evästeet.

Kolmansien osapuolten evästeet

Käytämme tällä sivustollamme mm. Google Analytics -palvelua kerätäksemme tietoa sivustolla vierailioista ja suosituimmista sisällöistä.

Näiden evästeiden hyväksyminen auttaa meitä kehittämään sivustoamme.