Tyttöjen päivä fysiikan laitoksella: Jäätelöä ja levitaatiota

Naisfyysikkoja sanotaan olevan harvassa kuin myös naisia teknologia-alalla toimivan yrityksen toimitusjohtajana. Näihin harvinaisuuksiin pääsi reilu 40 Turun alueen yläkoulun tyttöä tutustumaan Turun yliopiston fysiikan ja tähtitieteen laitokselle tammikuun 2011 lopussa.

Päivän ohjelma oli pyritty tekemään siten, että päivän aikana sekä tulisi fyysikon arkisia toimia tutuksi että myös mieleenpainuvia fysiikan erikoisuuksia. Siksi lähes koko päivä omistettiin työpajoille. Lähtökohtana oli, että korostetaan fysiikan tutkimuksen olevan muuta matematiikkaa ja etenkin kokeellisessa materiaalien tutkimuksessa vaikuttaa jopa hieman kemialta. Jäätelönteko nestetypen avulla ja Wihurin tutkimuslaboratoriossa tehdyt pienet suprajohde- ja magnetismikokeet toivat sitten sitä fysiikan kevyempää ja elämyksellisempää puolta.

Tavoitteena päivälle oli saada tytöille ajatus, että teknologiateollisuus voisi olla hyvä vaihtoehto myös itselle ei vain omalle kaverille. Fysiikan opintojen jälkeen teknologiateollisuuteen töihin lähtenyt ja nykyään omaa firmaa perustava Ida Erling kävi puhumassa omasta tiestään teknologian parissa.

Lisäksi fysiikan opiskelija Virve Hirsmäki kertoi oman hieman normaalista poikkeavan opintopolkunsa fysiikan opintoihin. Virvelle oli nuorena sanottu, että hänen ei kannata matematiikkaa tai luonnontieteitä opiskella, koska hänellä ei kuulemma ollut lahjoja siihen. Niinpä hän on nyt aloittanut fysiikan ja matematiikan ikäänkuin alusta. Eräänä opastuksena olikin tytöille se, että jos haluaa oppia jotain, niin sen myös oppii ja on aivan sama onko jonkun toisen mielestä lahjakas vai ei.

Yleisesti teknologiaa-alaa esitteli teknologiateollisuus ry:stä Pirkko Pitkäpaasi, jonka aloitteesta tytöt kutsuttiin fysiikan ja tähtitieteen laitokselle. Myös Pirkko korosti matematiikan ja perusluonnontieteiden taitoja.

Mitähän vierailijoille jäi mieleen fysiikasta, matematiikasta ja teknologiateollsiuudesta, sitä ei ainakaan kirjoittaja voi varmuudella tietää. Ainakin jäätelön valmistuksen aikana moni tytöistä toivoi vastaavanlaisia kokeita koulun tunneille ja kuulemma päivän esiintyjät eivät olleetkaan vanhoja mummoja vaan oikeasti hyviä puhujia. Joka tapauksessa, toivottavasti vierailleet tytöt näkevät ainakin laajemmin tulevaisuuden mahdollisuudet.

Työpajat päivän aikana:

  • Teollisuusfysiikan laboratoriossa tutustuttiin fysikaaliseen farmasiaan ja siihen liittyviin ilmiöihin.
  • Materiaalitieteessä tutustuttiin elektronimikroskopiaan ja muihin pintojen tutkimuksen välineisiin
  • Wihurin tutkimuslaboratoriossa tarjolla oli erilaisia magnetismiin, korkean lämpötilan suprajohteisiin ja muihin nestetypen lämpötilassa esiintyviin ilmiöihin
  • Lisäksi hengähdyspaikaksi tietotulvan keskelle laitettiin jäätelöntekoa, jolloin pystyi ottamaan hieman rennommin

Teksti: Jaani Tuura.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail