Banaanikärpäsiä ja ekotehokkuutta Tampereen LUMA-päivässä

Tampereen LUMATE-keskus järjesti erityisesti luokan- ja aineenopettajille suunnatun kahdeksannen valtakunnallisen LUMA-tiede- ja teknologiapäivän Tampereen teknillisellä yliopistolla perjantaina 20.4.2012. Päivän teemoina olivat ekotehokkuus ja uudet toiminnalliset materiaalit.

LUMA-tiede- ja teknologiapäivän aamupäivän osiossa Ruukin ympäristöprojektien päällikkö Tarja Sahi-Pajunen sekä Millennium-palkittu professori Helge Lemmetyinen pitivät todella mielenkiintoiset luennot. Lisäksi Valtakunnallisen LUMA-keskuksen johtaja Maija Aksela ja koordinaattori Jenni Vartiainen palkitsivat vuoden LUMA-koulut.

Tänä vuonna Vanttilan koulu Espoosta voitti varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen sarjan ja Järvenpään lukio lukion ja ammatillisen koulutuksen sarjan. Teknologiateollisuus ry. ja Kemianteollisuus ry. lahjoittivat voittajille 500 euron stipendit. Vuoden LUMA-koulut pitivät koulujensa toiminnasta mielenkiintoiset esitykset.

Lounaan jälkeen opettajat osallistuivat valitsemiinsa työpajoihin. Vaihtoehtoja oli useita. Luokanopettajia tutustutettiin fysiikan ja kemian pariin alakoululaisen silmin, siis ilmiöiden, havaintojen ja itsetekemisen kautta.

Aineenopettajille tarjottiin koulutusta kemian ilmiöiden visualisoinnista molekyylitasolla tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntäen, toiminnallisia ideoita luonnontieteiden opetukseen, käytännön vinkkejä fysiikan laboratoriotöiden toteutukseen sekä toiminnallista matematiikkaa.

Laboratorio- ja yritysvierailuihin osallistuneista osa lähti tutustumaan Alstom Grid -yritykseen. Banaanikärpäslaboratorioon ja seeprakalaviljelyyn tutustumisen valinneet opettajat pääsivät Tampereen yliopiston Kaupin kampuksella itse kokemaan, mihin kaikkeen banaanikärpäsiä voidaan käyttää ja minkä hoitamattomana ihmiselle hengenvaarallisen sairauden tutkimuksessa niitä käytetään.

LUMA-päivään osallistuneita opettajia kiinnostavimmaksi tutustumiskohteeksi osoittautui fysiikan ja matematiikan tutkimuslaboratoriovierailu, joka aloitettiin ORC-tutkimuslaboratorion esittelyllä. Kierros päättyi matematiikan osastolle.

LUMA-tiede- ja teknologiapäivän aikataulu oli tiivis ja ohjelmaa oli tarjolla paljon. Tästä oli hyvä lähteä viikonlopun viettoon.

Teksti: Susanna Petäjistö. Kuvat: Aki Korhonen.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail