Yhä useampi nuori pääsee suositulle kansainväliselle tiedeleirille

Millennium Youth Campin osallistujamäärä kaksinkertaistuu ensi vuonna. Hakuaika kansainväliselle tiedeleirille alkaa tänään. Luonnontieteistä, matematiikasta ja teknologiasta innostuneet 16–19-vuotiaat nuoret pääsevät jo neljättä kertaa tekemään globaaleihin haasteisiin liittyviä tieteellisiä projektitöitä samanhenkisessä seurassa.

Millennium Youth Campin aikana nuoret pääsevät myös tutustumaan huipputason koulutus- ja työskentelymahdollisuuksiin Suomessa ja tapaamaan Millennium-teknologiapalkitun sekä muita huippuasiantuntijoita suomalaisista yliopistoista ja elinkeinoelämästä.

Haku vuoden 2013 leirille päättyy 17. joulukuuta.

Tämän vuoden kesäkuussa järjestetylle Millennium Youth Camp -leirille haki ennätyksellisesti yli 1 600 nuorta ympäri maailmaa. Heistä leirille valikoitui 30 parasta. Vuoden 2013 leirille pääsee 60 nuorta.

“Leirin suosio on kasvanut vuosittain, ja olemme harmitelleet sitä, miten moni lahjakas nuori on jäänyt ilman leiripaikkaa. Osanottajamäärän kasvattaminen antaa meille mahdollisuuden tukea yhä useamman nuoren kiinnostusta tieteiden ja teknologian opiskeluun sekä luomaan Suomi-kontakteja jo varhain”, sanoo Tekniikan Akatemian toimitusjohtaja Ainomaija Haarla.

“Nuoret haluavat vaikuttaa ja heillä on halu tehdä osaamisensa ja vuorovaikuttamisen kautta maailmasta parempi paikka elää”, kuvaa leiriläisiä Valtakunnallisen LUMA-keskuksen johtaja, professori Maija Aksela Helsingin yliopistosta leiriin liittyvän tieteellisen tutkimuksen pohjalta.

“Ymmärrän nyt, että maailma on täynnä minun kaltaisiani nuoria, jotka ajattelevat samalla tavalla ja haluavat vaikuttaa asioihin omalla osaamisellaan”, sanoi romanialainen Alexandru Palcuie vuoden 2012 leirin jälkeen.

Kanadalainen Pavithra Parthasarathy toteaa vuoden 2012 Millennium-teknologiapalkinnon voittajien tapaamisen olleen leirin ehdoton kohokohta: “Meille varattu yksityinen keskustelutuokio Linus Torvaldsin ja Shinya Yamanakan kanssa oli unohtumaton kokemus. He ovat saavuttaneet niin paljon, mutta ovat silti vaatimattomia, tavallisia ihmisiä. Se oli mitä suurin elämän opetus meille leiriläisille.”

Millennium Youth Camp -leirin pääorganisaatiotahoina ovat Tekniikan Akatemia ja Valtakunnallinen LUMA-keskus (Helsingin yliopisto).

Mukana yhteistyössä on lisäksi lukuisia suomalaisia yrityksiä ja järjestöjä.

Lisää suomalaisia hakijoita kaivataan

Vuosittain järjestettävälle leirille voi hakea kaikista maanosista ja viime kesän leirille hakemusia tulikin 107 maasta. Leirillä eniten osallistujia oli Kiinasta ja Romaniasta. Myös Suomesta tuli useita kymmeniä hakemuksia, ja kaksi nuorta pääsi leirille.

Maija Aksela haluaa rohkaista vielä suurempaa joukkoa hakemaan leirille. “Kolmen vuoden kokemuksemme osoittaa, että leiri on ollut ikimuistoinen kokemus. Toivomme erityisesti, että suomalaiset nuoret rohkaistuisivat hakemaan entistä enemmän mukaan. Kansainväliset yhteydet ja verkottuminen nuorena avaa uusia ovia ja mahdollisuuksia.”

Millennium Youth Camp 2013 järjestetään pääkaupunkiseudulla kesäkuun alussa. Leiri on osallistujille maksuton. Ensi vuoden leirin ryhmätöissä on myös uusia teemoja.

Aikaisempina vuosina leirin ryhmätöiden teemoina on ollut sovellettu matematiikka, ilmasto, ICT ja digitalisaatio, vesi, uusiutuvat luonnonvarat ja energia. Ensi vuonna uusia teemoja ovat lisäksi biotieteet ja -teknologia, elintarviketieteet ja -teknologia, materiaalitieteet ja -teknologia sekä kaupunkisuunnittelu.

Kaksivaiheinen hakuprosessi

Kaikki vuosina 1994–1997 syntyneet nuoret ympäri maailmaa voivat hakea leirille Valtakunnallisen LUMA-keskuksen verkkopalvelun kautta.

Ensimmäisen vaiheen hakuaika alkaa 22.10 ja päättyy 17.12. Helmikuun alkuun mennessä hakijoista valitaan 200 nuorta toiselle kierrokselle. He saavat tehtäväkseen valmistella itsenäisesti suunnitelman teemoihin liittyvästä projektista. Se palautetaan helmikuun loppuun mennessä. Projektitöiden perusteella osa nuorista haastatellaan puhelimitse.

Leirille valitut 60 osallistujaa julkistetaan 15.3.2013. Osallistujat valitsee asiantuntijaryhmä, joka koostuu suomalaisten korkeakoulujen ja Millennium Youth Camp -yhteistyöyritysten edustajista.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail