Hämeenkylän koulu tutustui LUMA-viikolla 2012 voimalaitokseen

Hämeenkylän koulun LUMA-toiminnan 2012 huipennus oli marraskuun toisella viikolla toteutettu LUMA-viikko. Hämeenkylän koulussa vietettiin LUMA-viikkoa jo 5. kerran. Vuoden aikana jatkettiin koulu-yritysyhteistyötä Vantaan Energian kanssa hyvien kokemusten pohjalta, jolloin kaikki 8.-luokat pääsivät tutustumaan Vantaan Energian voimalaitokseen sekä energiayhtiö toteutti toimintapisteen koulun LUMA-viikolla.

Keväällä aloitettiin yhteistyötä naapurilukion kanssa matematiikan opetuksen ylöspäin eriyttämisen tukemisessa. Alkusyksyllä koulu osallistui Heurekassa järjestettyyn Nuorten Ilmastokokoukseen, jossa oppilaat suunnittelivat kuinka koulussa voidaan osallistua ilmaston lämpenemisen ehkäisemiseen. Koulu toteutti hyviksi koettuja LUMA-aineiden valinnaiskursseja oppilaille. Syksyllä toteutui jo toisen kerran 7.-luokkalaisille Ihmefysiikkaa ja pulmamatematiikkaa -valinnaiskurssi, jolla käsiteltiin normaalikursseihin kuulumattomia teemoja demojen, oppilastöiden ja vierailujen merkeissä. Kurssilla vierailtiin Vaskivuoren lukion fysiikan laboratoriossa, Helsingin yliopistolla sekä Heurekassa.

Hämeenkylän koulun 5. LUMA-viikko toteutettiin hyviksi koettujen aktiviteettien pohjalle ja viikon pääpaino oli yhteistyö alakoulujen 6.-luokkien kanssa edellisvuoden positiivisen palautteen ansiosta. LUMA-viikko aloitettiin jo edeltävän viikon perjantaina Helsingin Yliopiston Summamutikkakeskuksen toiminnallisen matematiikan tunneilla 7.-luokille.

Maanantaina LUMA-viikko aloitettiin edellisvuosina supersuositulla Vaskivuoren lukion fysiikan opiskelijoiden fysiikkaa esittelevillä demoilla ruokavälitunneilla. Oppilaiden innostaminen fysiikan tunneilla on monesti haasteellista, mutta oppilaat tutustuivat innostuneesti välitunnin aikana fysiikan ilmiöihin toiminnallisten demojen ja fysiikan lelujen avulla. Menestyksen salaisuus on varmasti upeiden demojen lisäksi vertaisuuden voima.

Tiistaina ja keskiviikkona koulun fysiikan ja kemian laboratoriossa oli vieraana viisi alueen 6.-luokkaa. Luokille tarjottiin Tieteen lumoissa –tuntia, jolla oli paloja matematiikasta, fysiikasta ja kemiasta sekä tähtitieteestä hauskasti tekemällä, kokemalla ja näkemällä. Tiedeteatterihenkisen tunnin suosio oli erittäin hyvä. Tieteen lumoissa -tunnin kesto oli 1,5 tuntia, jonka aikana tutustuttiin mm. äärettömyyteen, pulmapeleihin, tyhjiökokeisiin, näyttäviin kemian lämpöreaktioihin sekä nestetyppi demoihin. Tunnin toteutukseen osallistuivat matemaattisten aineiden opettajien lisäksi 7.-luokkalaisten valinnaiskurssin oppilaat. Tuntien tavoitteena oli innostaa alakoulun oppilaita opiskelemaan LUMA-aineita. Alakoululaisilta ja heidän opettajiltaan saamamme palaute oli erittäin positiivista, jonka ansiosta jatkamme yhteistyötä ensi vuonnakin.

Keskiviikkona ruokavälitunneilla oppilailla oli mahdollisuus osallistua Vantaan Energian toimintapisteeseen. Toimintapisteessä oppilailla oli mahdollisuus mm. hankkia tietoa energiansäästämisestä ja energia-alasta työnantajana. Lisäksi oppilaat saivat osallistua suosittuun pallonheittokilpailuun, jossa oli mukavia palkintoja oppilaille. Vuosittain suuren suosion saavuttanut Force Plate -lentoaikakilpailu toteutettiin perjantain ruokavälitunneilla. Kilpailuun osallistui jälleen paljon oppilaita kilpailemaan koulun parhaasta ponnistajasta.

Hämeenkylän koulu on kehittänyt LUMA-aineiden opetusta ja lisännyt LUMA-aineiden positiivista näkyvyyttä koulun arjessa. Vahvat kehityskohteet ovat vuoden aikana olleet yhteistyö eri tahojen kanssa sekä yhteistyön vaikutus oman koulun lisäksi myös muiden lähikoulujen toimintaan.

Teksti: Armi Hopea, Hämeenkylän koulun raportin pohjalta.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail