Jyväskylän Cygnaeus-lukiossa opiskeltiin oppiaineita integroidusti LUMA-viikolla 2012

Cygnaeus-lukiossa on panostettu monella tavalla LUMA-aineiden innostavuuteen. Yhtenä keinona koulussa on työjärjestyksessä ja opiskelijoiden ryhmittelyssä (kotiryhmä) joka vuositasolla ns. LUMA-ryhmä, jonka ryhmäohjaajana toimii joku LUMA-opettaja.

FY1-kurssilla kaikilla on suoritettavana taivaan tarkkailutehtävä, jossa bongataan tähtikuvioita, havainnoidaan Aurinkoa, haloja ja muita valoilmiöitä sekä selitetään niitä. Suorituksiin kelpuutetaan myös Kallioplanetaariovierailut ja muut asiaan liittyvät luennot, esim. yliopistossa.

Matematiikkakerho kokoontuu joka tiistai. Välillä siellä opetetaan jotain lukiokurssien ulkopuolista matematiikkaa, mutta useimmiten ratkotaan opettajan opastuksella kinkkisiä läksytehtäviä tai muita opiskelijoiden vaikeuksia.

Tutorit opastavat toisia opiskelijoita läksyjen tekemisessä. Joskus varttuneempi (osaavampi) opiskelija opettaa nuorempia, esim. abiturientti (8 KE-kurssia suoritettuna) pitää oppitunteja KE1-ryhmälle. Suunnittelu tapahtuu yhdessä varsinaisen opettajan ja/tai opetusharjoittelijan kanssa.

Yliopiston kanssa yhteistyötä on monenlaista. LUMA-keskuksen järjestämällä kemian kurssilla opiskeli tänä vuonna 12 lukiolaista, joista 10 on tähän mennessä selvittänyt kurssin, jonka työt ovat samalla yliopisto-opintoja (kemian perusopinnot). Fysiikan laitoksen vastaavalla kurssilla ei syyspuolella ollut koulun opiskelijoita, mutta huhtikuussa valitaan seuraavan syksyn ryhmät. Matematiikan yliopisto-opinnoissa on tänä vuonna yksi opiskelija. Tietotekniikasta ja erityisesti ohjelmoinnista kiinnostuneet opiskelijat ovat yliopiston tietotekniikan laitoksen opastuksella perehtyneet peliohjelmointiin.

ABI-päivänä osa opiskelijoista oli yliopistolla ja ammattikorkeakoulussa tutustumassa LUMA-opintoihin. Samoin Studia Messujen yhteydessä käytiin tutustumassa Kumpulassa fysiikan ja kemian laitoksiin. Koulun entisiä opiskelijoita ja yliopiston henkilökuntaa vierailee koululla kertomassa opinnoista halukkaille. Ammatin- ja opintojen valintapäivänä (TET) koulussa järjestetään eri ammatti-ihmisten tapaamisia (noin 20 esiintyjästä 4-5 LUMA-aiheita).

Kurssitarjonta ja toteutus on vielä ainakin toistaiseksi laajahko, toteutus tänä vuonna soveltavista kursseista: MAA17, MAB9, FY9, KE6 ja KE10. Kursseilla käy myös muiden lukioiden opiskelijoita.

Cygnaeus-lukiolla on läheinen yhteistyö paikallisen tähtiharrastusyhdistyksen Siriuksen kanssa. Opiskelijat kirjoittavat artikkeleita jäsenlehteen (Valkoinen Kääpiö), piirtävät sarjakuvia, osallistuvat tähtiharrastusiltoihin, yms.

Cygnaeus-lukiosta on järjestetty opintoretkiä CERNiin vuodesta 2000. Koulussa on vuosittain ryhmiä, jotka ovat käyneet tai ovat menossa Cerniin opintoretkelle. Nämä ryhmät kokoontuvat sekä ennen että jälkeen varsinaisen retken (valmistautuminen ja yhteenveto). Tiedeopiskelu on osa fysiikan soveltavaa kurssia FY13.

Koulussa toimii myös kirjallisuusryhmä, joka perehtyy tänä vuonna ilmiöihin. Ryhmää vetää matematiikan opettaja.

LUMA-päivänä järjestettiin 1-tason opiskelijoille integraatio-opintoja. He valitsivat kaksi työpajaa, joissa suunnittelu ja toteutus oli vähintään kahden eri aineiden opettajan harteilla.

Teksti: Armi Hopea, Cygnaeus-lukion raportin pohjalta.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail