Tämä toimii! -kilpailussa koululaiset keksivät ja kokeilevat porukalla

Tämä toimii! -kilpailu innostaa alakoululaisia tutustumaan arjen teknologiaan liikkuvan lelun suunnittelun ja toteutuksen avulla. Opettajat voivat ilmoittaa oppilasryhmiä mukaan 2.11.2014 asti.

Alakoulun 4.-6. luokille suunnatussa Tämä toimii! -teknologiakilpailussa oppilasryhmät suunnittelevat ja valmistavat liikkuvan ja leikittävän lelun, sen mainoksen ja prosessista kertovan päiväkirjan.

Lukuvuonna 2014-2015 kilpailun koordinoi LUMA-keskus Suomen osana toimiva Tampereen LUMATE-keskus. Tähän mennessä kilpailuun on ilmoitettu jo noin 1 800 oppilasryhmää. Osallistujamäärä on lähes kaksinkertaistunut edellisestä vuodesta, mikä johtuu mm. siitä, että kilpailun markkinointi on laajentunut kattamaan koko Suomen, kertoo LUMATE-keskuksen koordinaattori Susanna Petäjistö.

Eheyttävää ja innostavaa teknologiaopetusta Tämä toimii! -oppitunneilla

Opettajille Tämä toimii! tarjoaa mahdollisuuden oppiainerajoja ylittävään teknologiaopetukseen. Tämä toimii! -kokonaisuus sopii erinomaisesti myös perusopetuksen uuteen opetussuunnitelmaan, jonka tavoitteissa oppilaat tutustuvat teknologiaan ja sen merkitykseen monipuolisesti arjessa ja eri ympäristöissä.

Jokainen osallistujaryhmä saa käyttöönsä maksuttoman materiaalipaketin, jonka sisällön avulla lelu on rakennettava. Tämä toimii! -töitä työstetään kevätlukukauden aikana vähintään 20:llä oppitunnilla. Työskentely voidaan jakaa eri oppiaineiden tunneille eheyttävän teknologiaopetuksen teeman alle.

Teknologiaopetuksen lisäksi oppilat kartuttavat Tämä toimii! -kilpailun puitteissa tärkeitä käytännön kansalaistaitoja tulevaisuutta ja työelämää varten.

Oman lelun suunnittelu, toteutus, markkinointi ja prosessin taltioiminen päiväkirjaan vaativat pitkäjänteistä keskittymistä, ajanhallintataitoja ja kokonaisuuksien hahmottamista.

Tämä toimii! -oppitunneilla harjoitellaan myös tiimin jäsenenä toimimista: lelut toteutetaan neljän hengen ryhmissä, joissa on sekä tyttöjä että poikia. Hyvässä kilpailutyössä kaikki osallistuvat yhteiseen tekemiseen: jokaiselle tiimiläiselle löytyy oma rooli, jossa pääsee toteuttamaan vahvuuksiaan ja haastamaan itseään uusien asioiden parissa.

Opettajat voivat ilmoittaa oppilasryhmiä Tämä toimii!-kilpailuun 2.11.2014 asti.

Tämä toimii! huipentuu toukokuussa Tampereella järjestettävään finaaliin, jossa nähdään huikeimmat lelukeksinnöt!

Tämä toimii! -kilpailun verkkosivut ja ilmoittautuminen

Kilpailun kansalliseen toteutukseen osallistuu LUMA-keskus Suomen eri LUMA-keskuksia. Kilpailun yksi päärahoittaja vuonna 2015 on LUMA-keskus Suomi.

Teksti: Maija Pollari.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail