Auringonpimennys aitiopaikalta

Osittainen auringonpimennys keräsi 20.3.2015 suuren joukon joensuulaisia Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskukselle, jossa pimennystä pääsi seuraamaan paitsi suojalaseilla myös teleskoopilla, kaukoputkella ja camera obscuralla.

Auringon ja maan väliset liikkeet ovat aiheuttaneet ihmetystä ja kummaksuntaa kautta aikojen.

Osittainen auringonpimennys 20.3.2015 sai kaupunkilaisia liikkeelle myös Joensuussa. Luvassa oli yli 80-prosenttinen peitto ja pilvetön taivas.

Paikallislehden nettisivujen menovinkeissä ilmoitettu Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksen järjestämä aurinkonäytös oli tavoittanut mukavan joukon aiheesta kiinnostuneita. Noin 200 kävijää pyörähti yliopistolla katsomassa pimennystä LUMA-keskuksen peiliteleskoopilla sekä Fysiikan ja matematiikan laitokselta lainatulla linssikaukoputkella.

LUMA-keskuksen automaattisesti kohteita seuraava Sky-Watcher Skyliner-250P peiliteleskooppi oli varusteltu asiaankuuluvalla aurinkosuotimella. Okulaarin läpi pääsi katsomaan suurempaa kuvaa auringonpimennyksen eri vaiheista maksimissaan parin minuutin jonotuksella. Osa katsojista onnistui ikuistamaan näkymiä myös okulaarin kautta pokkarikameroilla ilman erillisiä kamerakiinnikkeitä.

Itä-Suomen yliopisotn LUMA-keskus lainaa Sky-Watcher Skyliner-250P peiliteleskooppia myös koulujen käyttöön.

1200 mm polttoväliseen Instru-Scope -linssikaukoputkeen oli kiinnitetty erillinen varjostin, johon auringon kuva projisoitiin ilman erillisiä suotimia. Näin muodostunutta kuvaa voitiin tarkastella turvallisesti kaukoputken ympäriltä ja lisäksi kuvaa pääsi katsomaan yhtä aikaa kaksikinkymmentä ihmistä.

Lisäksi tilaisuuteen saatiin myös auringon katseluun tarkoitettuja laseja sekä yleisön mukanaan tuomia hitsauslaseja. Suojalaseja kierräteltiin hyvässä hengessä kaikkien paikalle tulleiden kesken.

Myös muita auringon tarkastelutapoja nähtiin. Yksittäinen kävijä oli askarrellut myös pahvilaatikosta ja foliosta päähän puettavan Camera Obscuran jota myös kierräteltiin innokkaiden katsojien välillä.

Lisäksi paikalla olijat keksivät muodostaa vastaavasti auringon kuvia seinälle ristikkäisten sormien välistä, jolloin seinälle kuvautui lukuisia kuvia auringonpimennyksen senhetkisestä vaiheesta.

Kävijät tuntuivat nauttivan kokemastaan luonnonilmiöstä ja mahdollisuudesta kokoontua yhteen keskustelemaan vapaamuotoisesti aiheesta. Toivotaan että luonnontieteisiin liittyvät keskustelut ovat jatkuneet myös kotona tämän luonnonilmiön kokemisen jälkeen.

Kiitokset kaikille paikalle tulleille ja tervetuloa uudelleen erilaisten tapahtumien yhteydessä!

Teksti: Ville Nivalainen. Kuva: Roni Tinell.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail