Minun kemiani -videokilpailun voittaja leikitteli väreillä

Miltä kemia näyttää linssin läpi? Missä kemiaa on ja mihin sitä käytetään? Mihin sinä käytät? Mitä mielikuvia näet kemiasta? Onko päiväsi ympäröity kemialla, jota muut eivät huomaa? Rakastumisen kemiaa vai autorasvaa?

Nämä lauseet johdattelivat yläkoululaisia tekemään videon kemiasta, kuten se omassa päivässä näkyy. Tyylilaji oli vapaa, mutta luovuutta, visuaalisuutta ja idearikkautta arvostettiin. Ainoana rajoitteena oli kuvaustapa. Video oli kuvattava älypuhelimella tai tabletilla.

Syksyllä järjestettyyn yläkoululaisille suunnattuun kilpailuun osallistui 24 kilpailutyötä. Ne osoittautuivat erittäin kovatasoiseksi.

Kilpailun järjesti Helsingin yliopiston LUMA-keskuksen osana toimiva Kemian opetuksen keskus Kemma. Tuomaristo koostui niin kemian professoreista, lehtoreista, tutkijoista, opiskelijoista kuin opetusneuvoksesta. Tuomaristolla ei ollut helppo tehtävä, mutta lopulta voittajat saatiin ratkaistua. Tuomariston jäsenen FM Jaakko Turkan mielestä voittaneen videon sisällöstä löytyi kuitenkin selkeät piirteet: “Visuaalisesti kaunis ilmiö on saatu näppärästi rajattua videoksi, jota on mukava katsoa ja kuunnella. Video henkii tekemisen iloa.” Turkka itse tekee väitöskirjaa eheyttävästä kemian opetuksesta, jossa taiteen aihesisältöjen kautta opitaan monipuolisesti kemiaa.


1. sija – Mikaela Huurinainen & Sophie Knoblock

Tämä upea video oli monen tuomariston jäsenen mielestä voittaja-ainesta. Siinä leikiteltiin väreillä ja käytettiin kemian ilmiötä pintajännityksestä värien poistamiseen taianomaisesti. Videossa on jotain samaa kuin kemian tutkimuksessa, eli kiehtovan tieteen äärellä olemisesta.

2. sija – Iina Kaisaniemi & Liisa Lensu

Kaisaniemen ja Lensun videossa esiteltiin kemia uudella tasolla: mihin kemia littyy ja mitä se merkitsee esimerkiksi historian opettajalle. Kuvasto toimii eheyttävän kemian opetuksen malliesimerkkinä ja inspiraation lähteenä.

“Teimme valinnaisen Science-kurssin aikana erilaisia itsellemme mielenkiintoisia kemiallisia kokeita, jotka kuvasimme ja editoimme videokilpailua varten. Meitä kiinnosti myös mitä eri opettajat ajattelevat kemiasta, joten haastattelimme heitä videomme taustalle.”, tekijät taustoittivat videotaan.

 

3. sija – Elmiina Mentula & Riina Kajava & Matilda Latvala

Mentulan, Kajavan ja Latvalan video oli myös kemian merkityksien etsiminen ympäriltään. Kuvamaailma yhdisteli hienosti kemian sisältöjä ja niiden olemassa oloa arjen tilanteissa.

“Video kertoo siitä, kuinka kemia näkyy arjessamme. Monet koululaiset saattavat ajatella, että kemia liittyy vain oppitunneille, mutta tällä haluamme näyttää, että kemia kuuluu jokapäiväiseen elämään.”, tekijät kertoivat videostaan.

 

Kunniamaininta – Elliot Blomqvist & Sander Granholm & Axel Terävä

Blomqvist, Granholm ja Terävä saivat kunniamaininnan tutkivasta videosta, jossa oli yllätyksellinen loppu. Elokuvamaailmasta lainailevat efektit siivittivät kuvakerrontaa. Koejärjestelmä oli näppärä, sillä vedyllä voi saada poksahtavia saippuakuplia. “Do not try this at home” . 🙂

 

Kilpailun muuta antia

 

Teksti: Veli-Matti Ikävalko.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail