Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla palkittiin kouluja, jotka osallistuivat peliprojektikilpailuun

Viime syksynä Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueella koulutettiin ala- ja yläkoulun opettajia peliohjelmointiin. Koulutuksia järjestettiin osana LUMA SUOMI -ohjelman hanketta, jolla tuetaan peruskoulun opettajia vuonna 2016 voimaan tulleen opetussuunnitelman perusteiden käyttöönotossa erityisesti tieto- ja viestintätekniikan osalta. Koulutuksessa tarjotaan täyslaidallinen konkreettisia keinoja, ideoita ja materiaaleja toteuttaa opettajia ja oppiaineita yhdistävä ohjelmoinnin opetuskokonaisuus omalla koululla. Peliteema tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden yhdistää ohjelmointia esimerkiksi kuvaamataitoon, musiikkiin, matematiikkaan ja fysiikkaan.

Syksyllä 2018 koulutukseen osallistui 159 opettajaa yhteensä 25 eri koulusta. Koulutuksen jälkeen opettajia haluttiin tukea oppien käytäntöön viemisessä. Tämä tehtiin järjestämällä vapaaehtoinen peliprojektikilpailu, jonka tehtävä oli motivoida opettajia testaamaan koulutuksessa tehtyjä peliprojektisuunnitelmia heti kevään 2019 aikana. Kouluttajan, Hanna Hankaniemen osaaminen ja innostus todella tarttui opettajiin, ja peliprojektikilpailuun osallistui useita kouluja, joista monesta lähetettiin arvioitavaksi monia pelejä. Alakoululaiset ohjelmoivat pelejä Scratch-ohjelmalla ja yläkoululaiset Construct-ohjelmalla.

Tuomaristo pisteytti koulujen toteuttamat peliprojektit ja yksittäiset pelit. Voiton alakoulun sarjassa vei Kouran koulu Seinäjoelta, ja voiton yläkoulun sarjassa vei Isojoen koulukolmio. Kilpailu oli tiukka, ja monet koulut olivat tehneet erittäin hienoa työtä! Kouran koulun 3.-4.-luokkien luokanopettaja Minna Kosola kiittää koulutusta ja kertoo, että hänen oppilaansa todella innostuivat ohjelmoinnista. Oppilaat ovat taitavia löytämään Scratch-ohjelmasta käskyjä ja ovatkin toimineet jo apuopeina vanhemmille oppilaille. Peliprojekti yhdistää koko koulua!

Onnittelut kaikille kilpailuun osallistuneille kouluille! Voittajakoulut saivat palkinnoikseen kaksi ohjelmoitavaa Sphero SPRK+ -robottipalloa. Hymyt olivat herkässä, kun palkinnot vietiin kouluille. Samalla oppilaat saivat esimakua robottipalloista.

Koulutukset jatkuvat edelleen. Koulutuksesta löytyy lisätietoa LUMA-keskus Pohjanmaan kotisivuilta.

Testaa voittajapelejä

Alla olevista linkeistä pääset pelaamaan voittajapelejä. Huom! Huolehdithan, että käytössäsi on myös kuulokkeet, niin saat kaiken irti pelielämyksestä.

Kouran koulu, Seinäjoki: Scratch-peli Merijahti!

Isojoen koulukolmio, 7.luokka: Urhon Construct3 -peli , joka oli samalla koko yläkoulun kilpailun parhaat pisteet saanut yksittäinen peli. Pelissä oli hienosti upotettu mukaan myös pedagogiikkaa.

Teksti: Maarit Mäkelä ja Hanna Hankaniemi. Kuva: Hanna Hankaniemi.